Mii de tineri vasluieni captivi pe paginile de Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul utilizatorilor s-a triplat în ultima jumătate de an. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că folosirea excesivă a reţelei poate avea efecte negative asupra adolescenţilor.

Tinerii îşi creează o lume proprie prin intermediul reţelelor de socializare. Uită astfel cum e să interacţioneze faţă în faţă cu prietenii lor. Evoluţia din ultimele luni a numărului de utilizatori de Facebook arată că tot mai mulţi vasluieni, majoritatea tineri, sunt conectaţi la această reţea de socializare. Potrivit Facebrands, un site care contorizează utilizatorii de Facebook din ţara noastră, la nivelul judeţului Vaslui sunt peste 30.000 de persoane care utilizează acest site.

Neoficial, cifra poate fi mai mare, pentru că sunt şi internauţi care nu şi-au setat localitatea de baştină. Asta în condiţiile în care, în februarie 2011, acelaşi site indica 11.000 de conturi de Facebook pentru judeţul Vaslui. Tot de aici aflăm că în municipiul Vaslui sunt aproape 15.000 de utilizatori, în timp ce în Bârlad sunt 10.600. Tinerii spun că folosesc cel mai des pagina de Facebook pentru a vorbi cu prietenii lor şi pentru a vedea ce poze şi-au mai postat aceştia. „Se întâmplă să mai pierd nopţile pe Facebook, însă de cele mai multe ori încerc să mă rezum la maximum trei ore pe zi“, a spus Crina C., adolescentă din Bârlad.

Psihologii susţin că utilizarea site-ului de socializare are şi efecte pozitive, dar numai dacă nu este folosit în exces. „E adevărat, poţi să reiei legătura cu persoane pe care le-ai uitat, foşti colegi sau prieteni. Dacă petrec prea multe ore pe aceste tipuri de site-uri îşi creează o lume virtuală a lor. Astfel, uită de prieteniile reale şi de emoţiile pe care le-ar simţi atunci când vorbesc cu o persoană faţă-n faţă“, explică Daniela Marinescu, psiholog.

Mai frumoşi pe Facebook
În plus, reţeaua de socializare virtuală le permite tinerilor să îşi creeze imaginea pe care o doresc. „Îşi pun fotografiile în care cred ei că arată mai bine, chiar dacă realitatea este alta. Astfel, creşte stima de sine, însă atunci când reintră în lumea reală efectele pot fi foarte grave“, adaugă Daniela Marinescu.

Vedete locale cu mii de prieteni
Reţelele de socializare reprezintă o modalitate uşoară şi pentru vedete de a păstra legătura cu fanii lor. Dintre VIP-urile locale, cei mai mulţi fani pe Facebook îi are Adi Colceru, alias David Deejay, artist consacrat la nivel naţional. Acesta are 28.000 de fani pe pagina personală şi alţi 5.000 de prieteni la profil. Fosta mare gimnastă Andreea Răducan are şi ea peste 5.000 de prieteni virtuali. Spre deosebire de alte judeţe, oficialităţile nu s-au înghesuit să-şi facă profil pe Facebook. Doar Mihaela Cososchi, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, s-a alăturat site-ului de socializare, unde are peste 400 de prieteni internauţi.

Chat-ul, principalul „măcelar“ al limbii române

Când au tastatura în braţe foarte mulţi tineri fac greşeli elementare de limba română. Dezacorduri deranjante, pleonasme sau cuvinte care ar trebui să aibă cratimă scrise legat. Profesorii cred  că şi cei care scriu aşa din comoditate s-ar putea obişnui greşit.

„Unii ştiu să scrie corect însă, din comoditate, vor să tasteze repede şi trec peste normele limbii române. E o greşeală foarte mare pentru că se pot obişnui în acest mod. Din păcate, şi eu observ asta şi la ore, mulţi adolescenţi de liceu nu au citit nicio carte în viaţa lor. Se mulţumesc să se uite la filme sau să piardă timpul pe internet. În aceste condiţii e normal ca ei să se exprime greoi sau să facă greşeli de gramatică“, crede Ioana Mardare, profesoară de limba română.

Replici de pe Facebook
Vă prezentăm câteva exemple elocvente pentru modul în care limba română este măcelărită de către utilizatorii de pe Facebook: „dami si mie idul tau frumoaso“, a scris uitilizatorul Adrian; „miar place san e intalnim esti f frumoasa. Ce spui nu vrei sa esi la un suc k mn?“, a scris Mihai; „ios in anu trei la politehnica da vin des prin oras asa ca ne putem gasi. I-ti las idul meu de mess si vb mai multe acolo“, a răspuns Geanina.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite