Mii de doze de vaccin expirate la DSP Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui este plin cu doze de vaccin expirate. Deși au aprobarea Ministerului Sănătății pentru neutralizarea lor, autoritățile sanitare vasluiene se plâng că nu au fondurile necesare.

În depozitul instituției vasluiene există, în acest moment, peste 18.000 de doze, valoarea acestora fiind de 1,5 milioane lei.

Cele mai multe sunt vaccinuri împotriva gripei AH1N1. Deși anul trecut s-a creat o isterie în jurul gripei porcine, cu prezentări de cazuri de îmbolnăvire aproape zilnic, vasluienii și-au învins cu greu teama de a încerca vaccinul, mai ales că erau prezentate tot felul de efecte adverse. Doar moartea actorului Toni Tecuceanu a mai creat oarece agitație, aducându-i pe oameni la medici pentru vaccin, însă minunea a ținut doar câteva zile. Astfel,  în prezent, în frigiderele DSP, din cele 40.000 de doze primate,  zac 13.000 de doze de vaccin AH1N1 ieșite din perioada de garanție încă de la sfârșitul anului trecut.

Aceeași situație este întâlnită și  la vaccinurile impotriva cancerului de col uterin, în depozit fiind inventariate ca expirate aproape 5.500 de doze. La nivelul județului Vaslui au fost utilizate 835 de vaccinuri împotriva cancerului de col uterin, ceea ce reprezintă 15 la sută din totalul dozelor repartizate Vasluiului de către Ministerul Sănătății.

"Avem aprobare de la Ministerul Sănătății pentru a neutraliza o parte din aceste doze de vaccin expirate. Din păcate, în prezent nu deținem și fondurile pentru a face această operațiune. Când vom dispune de banii necesari, vom contacta o firmă autorizată care să le neutralizeze", a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite