Mihai Apostu: „Pentru mine poezia este sabie, scut, sceptru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasluianul oferă autografe cititorilor săi
Vasluianul oferă autografe cititorilor săi

Primit recent în Uniunea Scriitorilor din România, Apostu este de părere că prea mulţi au devenit scriitori peste noapte. Mihai Apostu a scris primele versuri încă din perioada liceului, „poezele“ după cum le denumeşte chiar el. „Ulterior s-au concretizat în poezii prin care mă revoltam asupra societăţii, asupra urâţeniei sufletului şi chiar a dragostei de ţară“, a continuat Mihai Apostu.

El a adăugat că prin poemele sale de la acea vreme nu aducea osanale regimului Ceauşescu, ci a încercat să cânte patria şi poporul, neamul şi identitatea naţională. „Temele mele preferate au fost dragostea de orice natură şi am concretizat-o prin poezie de factură clasică din dorinţa de a ţine cât mai aproape cititorii“, a precizat Mihai Apostu.


Elogiu pentru Victor Ion Popa


De-a lungul timpului a publicat în revistele „Flacăra“ sau „Convorbiri Literare“, iar primul volum l-a publicat în 1995, „Atentat la poezie“, prefaţat de Cezar Ivănescu. Are la activ şase cărţi de autor şi două antologii, iar ultimul volum de poezie, „Poemele auguste“, a fost publicat şi lansat în 2010.


„Ca şi noutate pentru cititori, în urmă cu câteva zile a ieşit de sub tipar o culegere de documente în memoria scritorului Victor Ion Popa, volum ce va fi prezentat la dezvelirea bustului scriitorului, la şcoala din Dodeşti, în luna octombrie“
, a dezvăluit Mihai Apostu.


Poet şi romancier


În 2007, a înfiinţat Asociaţia Culturală „Poesis Moldaviae“, iar la scurt timp a înfiinţat cenaclul Cultural „Poesis Moldaviae“, în jurul căruia a reuşit să adune scriitori vasluieni de referinţă, dar şi iubitori de literatură. „Dar dorinţa de exprimare a scriitorilor, dincolo de întâlnirile de cenaclu, era publicarea scrierilor într-o revistă de literatură. Aşa s-a născut revista «Ecouri Literare», care şi-a impus pentru început să publice scriitorii vasluieni, apoi, de la numărui 2, scriitori din ţară şi imediat cu numărul 3 am reuşit să atragem colaboratori importanţi din Diaspora“, a explicat Mihai Apostu, redactorul-şef al revistei. În ce priveşte planurile de viitor, scriitorul urmează să publice încă un volum de versuri, „Lumina vine din interior“, dar şi două volume de proză.


„Aş vrea să-mi fac debutul în proză cu romanul «MILIAPOLIS», pentru ca imediat să public un roman la care lucrez de mult timp şi care se va numi «Ego Escu»“
, a încheiat Mihai Apostu.

_________________

profil
născut.
4 septembrie 1962, Dodeşti.
studii. A absolvit Liceul „Ştefan Procopiu“ din Vaslui în 1981 şi a urmat timp de trei ani Facultatea de Filologie.
familie. Este căsătorit şi are trei copii.

întrebări şi răspunsuri
Ce reprezintă poezia pentru dumneavoastră?

Poezia te obligă la mesaje clare şi, nu întâmplător, încercând să definesc ce reprezintă poezia pentru mine spuneam: „Eu nu scriu din dor de-a scrie/ Nici s-o fac pe înţeleptul/ Pentru mine poezia este sabie, scut, sceptru.
De ce avem tot mai puţini cititori?
Noi, cei care scriem, suntem principalii vinovaţi pentru că nu mai avem cititori de poezie. Cititori pe care i-am alungat prin scrierea postmodernistă, vitregindu-i de frumuseţea şi profunzimea versului clasic, vers care înglobează mesaj, melodicitate şi rimă. Apoi i-am alungat prin această inflaţie literară şi au fost puşi în imposibilitatea de a alege un autor. Şi abundenţa informaţională a contribui.

ce-i place
Pe lângă literatură, scriitorul afirmă că îi place tot ceea ce este frumos. „Îmi place existenţa în sine şi simplitatea vieţii. Iubesc... iubirea, muzica folk şi ţara“, a spus Mihai Apostu.

ce nu-i place
Poetul detestă ipocrizia, minciuna, meschinăria, dar şi politica în forma sa actuală. „Nu-mi place politica pentru că este bazată doar pe interese de grup, de multe ori în contradicţie cu realitatea cotidiană“, a precizat scriitorul. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite