Meşteşugul pe care civilizaţia l-a băgat în pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu câteva decenii olăritul era o sursă de venit pentru mulţi oameni din judeţul Vaslui. În prezent, puţini sunt cei care se mai încumetă să înveţe să mânuiască lutul. Am fost în vizită la cel mai cunoscut artizan al acestei îndeletnici pe care l-a avut judeţul Vaslui. Vasile Catelea a ajuns la 82 de ani, iar cel mai mare regret al său este că după ce va închide ochii nu va fi nimeni care să-i ducă mai departe me

La 20 de kilometri de municipiul Bârlad se află satul Brădeşti, localitate cunoscută în trecut pentru numărul mare de olari care o populau. În prezent, singura figură care mai aduce aminte de această îndeletnicire este Vasile Catelea, săteanul care în viaţa sa a făcut din frământatul lutului o artă. L-am găsit pe bătrân într-o anexă în care, împreună cu soţia sa, se mai protejează de căldurile toropitoare ale verii. De jur împrejur stă înconjurat de creaţiile sale, care-i umplu inima de bucurie, dar şi de tristeţe în acelaşi timp. Tristeţe pentru că, spune bătrânul, după ce el nu va mai fi, nu va mai exista nimeni în comunitatea sa care să se ocupe cu olăritul.

Cumpără mâine săptămânalul ADS de la toate chioşcurile de ziare din Bârlad, Vaslui şi Huşi pentru a afla povestea completă a ultimului olar din judeţul Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite