VIDEO/ Mesajul Speranţei către preşedintele Sarkozy: „Suntem săraci, lasă-ne să cerşim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile susţin că membrii mai multor familii de rromi, expulzate recent din ţările europene, s-au apucat de cerşit în oraşul rulmenţilor. Speranţa Copalea (25 de ani) şi cei trei copii ai ei sunt doar câţiva dintre ţiganii ce cerşesc pe străzile Bârladului după ce au fost alungaţi din ţările vestice.  

Femeia originară din Bârlad ne-a povestit că a văzut toată Europa prin intermediul „meseriei" sale. Împreună cu cei trei puradei ai săi, Guţă, Francesca şi Englez, a cerşit mila oamenilor cu suflet din Italia, Franţa sau Grecia. N-a găsit nicăieri un culcuş, însă. În fiecare dintre cele trei ţări, autorităţile au izgonit-o înapoi în România cu tot cu cei trei copii ai săi.

Acum, de nevoie, Speranţa este nevoită să-şi trimită copiii să cerşească pe străzile din Bârlad. E tare nemulţumită de sumele pe care le primeşte de la locuitorii de aici şi spune că se gândeşte să-şi încerce din nou norocul în Franţa.

„Europa ar trebui să ne lase şi pe noi să cerşim"

„Aici, pe străzi, nu câştigăm decât 10-15 lei pe zi. E puţin tare şi nu pot să-mi hrănesc cei trei copii cu banii aştia. Din străinătăţuri nu era zi în care să nu halim câte 20 de euro. Asta e România noastră, lumea n-are milă", ne-a spus Francesca Copalea crezând că am venit să o ajutăm să plece în Franţa.

image

Ea spune că preferă să doarmă pe străzile din „străinătăţuri" decât să stea în cocioaba pe care o are în cartierul Podeni din Bârlad şi speră ca preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, să nu mai fie aşa dur cu ţiganii.

„Suntem amărâţi, avem şi noi dreptul să muncim (n.r. a se citi „cerşi") în Germania, Italia, Franţa pentru că aici, în România, nu avem casă, nu avem masă. Suntem săraci lipiţi pământului aşa că ar trebui să ne primiţi şi pe noi", a transmis Speranţa, în limba romanes, preşedintelui francez.

Milogi „francezi" descoperiţi pe străzile Bârladului

De săptămâna aceasta, poliţiştii bârlădeni, în colaborare cu reprezentanţii Protecţiei Copilului din Bârlad, au demarat o anchetă de stopare a cerşetoriei. În urma raziei din ultimele zile, autorităţile au descoperit şapte copii care cerşeau prin diferite locuri din Bârlad.

„Am observat că mulţi dintre copiii care cerşesc acum pe străzile Bârladului sunt din familiile care au fost expulzate din Franţa. Cerşetorii şi-au împărţit oraşul pe zone, fiecare ştiind foarte bine unde trebuie să stea", ne-a spus Ionel Brătianu, şeful Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat din Bârlad.

Am luat legătura cu reprezentantul rromilor din Primăria Bârlad, Sorinel Răducanu, pentru a afla exact câţi rromi bârlădeni au fost expulzaţi din Franţa „Nu deţin această informaţie", a răspuns acesta.

image

Rromii din Bârlad îşi trimit copiii la cerşit de la cele mai fragede vârste

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite