Membru de partid, caut şcoală să-i fiu director

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dascăl este plimbat prin funcţii de conducere la şcolile din judeţ de către prietenul şi colegul său de partid, adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Cadrele didactice de la şcoala din Soleşti susţin că Florinel Moraru „le-a fost băgat pe gât" de colegul său din PDL, Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct.

Profesorul de franceză Florinel Moraru (foto), membru PDL, a devenit renegatul şcolilor din judeţul Vaslui. În doar câteva zile, el a fost implicat în mai multe scandaluri, după ce conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui a vrut să-l numească director la două şcoli. Ca să poată să-i dea funcţie, conducerea IŞJ Vaslui a decis să înfiinţeze un post de director adjunct la şcoala din Soleşti, deşi la unităţile din mediul rural acest lucru este permis doar dacă îndeplinesc unele condiţii, numărul de clase fiind principala dintre ele. Florinel Moraru mai are doar trei ani până la pensie şi, presupunând că va câştiga concursul pentru un post de director, mandatul este de patru ani, ceea ce este o altă ilegalitate pe care conducerea inspectoratului o ignoră.


Drept urmare, cadrele didactice de la Soleşti ameninţă că vor boicota începutul de an şcolar. „Noi nu-l mai vrem pe acest om director. A fost cinci ani în această funcţie la şcoala noastră şi nu-l mai suportăm. Este mai rău decât un dictator", ne-a spus Ionel Mocanu, profesor la şcoala din Soleşti. Mai mult, cadrele didactice de aici îl acuză pe Florinel Moraru de comportament violent asupra copiilor. „Nu vom începe anul şcolar dacă el va fi numit director", a ameninţat educatoarea Veronica Beligan.

Ţinut în palme de partid

Dascălii de la şcoala din Soleşti sunt revoltaţi şi pe cei din conducerea IŞJ Vaslui. „Cum se poate ca inspectoratul să desfiinţeze de la unele şcoli din oraş posturi de directori adjuncţi şi să le înfiinţeze la şcolile de la ţară? Unde s-a mai auzit aşa ceva? De ce îl ţine în braţe domnul Ursanu (Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Vaslui - n.r.)? Să-i dea un post de inspector pe la inspectorat, nu să ni-l bage nouă pe gât!", s-a revoltat şi profesorul Gheorghe Anuşca.

De cealaltă parte, Florinel Moraru se apără şi spune că nimic nu e adevărat. „Cu excepţia a trei-patru colegi, toată lumea mă iubeşte. Cât priveşte numirea mea în funcţia de director adjunct, aceasta se poate face deoarece întruneşte condiţiile", ne-a spus profesorul. Inspectorul şcolar general adjunct Vasile Ursanu a recunoscut că atât el, cât şi Florinel Moraru sunt membri ai partidului aflat la putere. „Pe domnul Moraru îl recomandă meritele profesionale deosebite, şi nu partidul. La urma urmei, aceasta a fost decizia Consiliului de Administraţie, şi nu a mea", a spus Ursanu.

Informaţia că Florinel Moraru a primit post de director adjunct la şcoala din Soleşti a luat-o prin surprindere pe şefa IŞJ Vaslui, Mihaela Cososchi, şi ea membră a PDL. „Este imposibil ca domnul Moraru să fie numit pe această funcţie. Şcoala din Soleşti îndeplineşte, oarecum la limită, condiţiile   pentru a se putea înfiinţa un asemenea post, însă nu îl vom înființa . Vă garantez că domnul Moraru nu va fi numit în funcţie", ne-a declarat Mihaela Cososchi.

Personaj controversat

Profesorul Florinel Moraru a ocupat pentru prima dată funcţia de director în 1998, la Şcoala nr. 3 din Vaslui. A rămas în funcţie până în 2006, după care a fost numit cu delegaţie director la şcoala din Soleşti. În 2010 a fost numit director la Şcoala nr. 8 din Vaslui de către inspectorul general adjunct, Vasile Ursanu. Însă cadrele didactice de la această unitate s-au revoltat şi au reuşit să-l alunge. Moraru a ajuns din nou la şcoala din Soleşti, unde a fost, şi de această dată, impus tot de colegul de partid aflat în fruntea inspectoratului. Anul acesta, la 31 august, i-a expirat mandatul, iar Vasile Ursanu a încercat, la 1 septembrie, să-l numească în funcţia de director la Şcoala nr. 1 din Vaslui. Şi aici dascălii s-au ridicat împotriva lui, iar Vasile Ursanu a decis ieri să-l numească în funcţia de director adjunct al şcolii din Soleşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite