Membrii comitetelor pentru situaţii de urgenţă din trei localităţi vasluiene amendaţi de prefect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barajul Soleşti
Barajul Soleşti

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o acţiune de cpntrol la acumularea hidrotehnică Soleşti şi în localităţile dispuse în aval de aceasta (Soleşti, Văleni şi Munteni de Sus), având drept obiectiv principal verificarea modului de pregătire a autorităţilor locale în vederea gestionării unei situaţii de urgenţă majoră determinată de producerea unui accident tehnologic grav la barajul acumulării.

Comisia de verificare a fost condusă de prefectul Levente Csaba Szekely, alături de col. Neculai Olaru, şeful ISU Vaslui, Ianu Arcălianu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) şi col. Mihai Lefter, şeful Centrului Operaţional Judeţean. Pe timpul controlului au fost urmărite întocmirea şi actualizarea documentelor operative ce se pun în aplicare în asemenea situaţii, existenţa, modul de păstrare şi starea de întreţinere a materialelor necesare intervenţiei pentru gestionarea inundaţiilor, modul de alertare a membrilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi timpul de prezentare al acestora la sediul primăriei, modul de înştiinţare a autorităţilor judeţene şi de alarmare a populaţiei în situaţia creată, precum şi modul de organizare a activităţilor de intervenţie la nivel local pentru salvarea oamenilor, animalelor şi bunurilor şi pentru limitarea/ înlăturarea urmărilor inundaţiilor. „În urma verificărilor s-a stabilit că deţinătorul construcţiei hidrotehnice, SGA Vaslui, are o dotare suficientă pentru a interveni în situaţii de urgenţă, iar personalul care deserveşte acumularea este în măsură să desfăşoare acţiunile specifice de intervenţie în cazul producerii unui accident tehnologic. O situaţie mai gravă s-a constatat la Soleşti, unde Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) nu s-a putut întruni în timp operativ, dotarea cu materiale de intervenţie este total insuficientă (sub 10% din necesar), iar cele existente sunt neîntreţinute şi nu există o evidenţă clară a lor. De asemenea, nu s-au dispus măsuri viabile pentru evacuarea populaţiei din zona inundabilă", a spus Szekely.

Prefectul a precizat că şi la Valeni si Munteni de Sus nu au fost dispuse măsuri eficiente pentru intervenţie, iar dotarea cu materiale de intervenţie este insuficientă. Având în vedere aceste constatări, s-a dispus sancţionarea contravenţională a persoanelor cu atribuţii în domeniu din toate cele trei comune, stabilirea unui termen limită (23 decembrie) pentru achiziţionarea materialelor necesare şi întreţinerea celor existente, pregătirea membrilor CLSU pentru gestionarea tuturor situaţiilor de urgenţă ce pot afecta teritoriul localităţii. Totodatã, prefectul judeţului a dispus continuarea acţiunilor de verificări inopinate la toate obiectivele sursă de risc de pe teritoriul judeţului.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite