Medicul din Vaslui care îi scoate pe tineri din iadul plantelor etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în urmă cu câteva luni, nu era zi în care un adolescent să nu ajungă la spital deoarece se simţea rău după ce a consumat droguri. În prezent, astfel de cazuri au dispărut datorită medicului Eva Cojocaru. Aceasta conduce un grup  de suport, format dintr-un preot, un asistent social şi un psiholog, şi ţine şedinţe de consiliere cu fiecare drogodependent. 

Sunt două luni de când niciun adolescent nu a mai ajuns pe mâna medicilor bârlădeni din cauza consumului de etnobotanice. Tinerii ajungeau pe bandă rulantă la Spitalul de copii „Sfântul Nicolae“ din Bârlad, acolo unde doctorii le acordau ajutor de specialitate. Mulţi dintre cei aduşi la spital erau liceeni, însă au fost şi copii de 12 ani sau fete la vârsta adolescenţei.


Această situaţie a determinat-o pe Eva Cojocaru să ia atitudine. Împreună cu mai mulţi voluntari a închegat un grup care a acordat sprijin consumatorilor. În demersul medicului s-au alăturat asistentul social al spitalului, un psiholog şi un preot.


„Le-am redat stima de sine“


„Am văzut că există un număr foarte mare de copii şi tineri ce consumau astfel de substanţe. Adolescenţii şi tinerii cu care am lucrat au fost încântaţi de atenţia care li s-a acordat. Terapia a vizat, în primul rând, reconstrucţia eu-lui consumatorilor, mulţi dintre ei făcând parte din familii monaparentale. Alţii se simţeau marginalizaţi de către cei din jurul lor“, a spus Eva Cojocaru.

Şedinţele de consiliere ale adolescenţilor drogo-dependenţi aveau loc individual. Fiecare dintre consumatori stătea de vorbă cu medicul, preotul sau asistentul social, aceştia încercând să-i crească stima de sine şi să-i explice unde poate duce acest viciu. „Discutam între noi şi stabileam cum procedăm cu fiecare dintre consumatori. Niciun caz nu seamănă cu celălalt, de aceea comunicarea este foarte importantă“, a mai spus medicul.


10 elevi au venit voluntar


În unele cazuri, părinţii erau cei care îşi aduceau odraslele pentru a primi ajutor. În cazul fiecărui adolescent reprezentanţii grupului de suport asigură confidenţialitatea. Cauzele care îi determină pe adolescenţi să consume droguri sunt variate. Unii tineri cad pradă etnobotanicelor după ce clachează din punct de vedere psihic. Cei mai mulţi dintre pacienţii pe care Eva Cojocaru i-a tratat provin din familii dezorganizate sau monoparentale.

Alţii ajung să tragă pe nas deoarece sunt marginalizaţi de către prieteni sau colegi sau pentru că percep eşecul şcolar ca pe o dramă. Un alt motiv important este anturajul şi dorinţa tinerilor de a se integra în cercuri de prieteni consumatori. „Tinerii cu care am vorbit au fost deschişi şi au spus cum au ajuns consumatori. Am rămas uimiţi de unde îşi procurau drogurile. Din discuţiile avute cu ei rezultă că persoanele care le-au oferit etnobotanicele sunt, în general, tineri bine inseraţi social sau chiar adulţi“, a mai spus Cojocaru. Aceasta a mai precizat că zece adolescenţi bârlădeni au venit în mod voluntar pentru a primi consiliere de când a pornit această iniţiativă şi până în prezent.

Cum se manifestă consumatorii de etnobotanice


O parte din tinerii vasluieni care au ajuns la spital din cauza drogurilor erau în stare de inconştienţă. Alţii prezintă incoerenţă în vorbire, stări de agitaţie şi se manifestă violent cu personalul de pe Ambulanţă şi cel medical care încerca să-i trateze. „Consumul de etnobotanice poate produce moartea“, spune tranşant Eva Cojocaru, care ne-a explicat că, fără ajutor de specialitate, tinerii scapă foarte greu de această dependenţă. „De multe ori este nevoie de tratament antipsihotic pentru a reuşi să-i calmăm pe consumatori. Cele mai grave cazuri au fost trimise la la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Iaşi pentru tratament“, explică medicul bârlădean specializat în drogodependenţă.

Mărturii din lumea drogodependenţilor

Oficial, în primele cinci luni ale acestui an, 20 de adolescenţi au ajuns la spital după ce au consumat ierburi. Neoficial, numărul consumatorilor este cel puţin triplu. Andrei are 19 ani şi a terminat liceul anul acesta. A  trecut prin lumea celor care se droghează şi, din fericire, a reuşit să renunţe la acest viciu. El a povestit reporterilor „Adevărul“ cum a ajuns să consume droguri.


Timp de un an tânărul a tras pe nas un praf cunoscut sub numele de Pure by Magic. Nu a ajuns niciodată la spital, însă efectele pe care dependenţa le avea asupra sa l-au determinat să se lase. „La o petrecere, câţiva prieteni au adus acest praf. De obicei se trage pe nas, însă eu, fiind la început, l-am fumat. După ce am terminat ţigara, băieţii au mai făcut rost de un pliculeţ şi am tras şi pe nas. Mi-a plăcut atât de mult pe moment încât a doua zi m-am trezit cu gândul că trebuie să mai încerc o dată“, îşi aduce aminte Andrei cum a tras primul joint.


Fura bani de la părinţi


Pentru a face rost bani, el a ajuns să-şi fure părinţii. „Îmi cumpăram câte un pliculeţ şi-mi ajungea câteva zile. Cu timpul, toleranţa la ele (n.r. etnobotanice) a scăzut şi am început să trag mai mult. Atunci am început să am probleme cu banii pentru că nu-mi ajungeau. Ai mei îmi dădeau destui bani, însă şi etnobotanicele erau destul de scumpe. Când rămâneam în pană, mai umblam în portofelul mamei“, ne-a povestit Andrei care a reuşit să se lase cu ajutorul prietenei sale.


La fel ca Andrei, în Bârlad mai sunt zeci, poate sute de tineri care consumă astfel de substanţe. Nimeni nu ştie  numărul real al acestora. Accesul bârlădenilor la etnobotanice este mai mult decât facil. Nu trebuie decât să ştie pe cineva care să le procure droguri şi să aibă bani pentru a le cumpăra.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite