Masa de Paşte a vasluienilor, condimentată cu economie
0Oamenii se plâng că nu-şi mai permit să facă aceleaşi ospeţe de sărbătorile pascale ca în anii din urmă. Vasluienii dau vina pe sărăcie şi pe preţurile la alimente care au luat-o razna în ultima perioadă pentru buzunarele lor, spun oamenii.
Masa de Paște a vasluienilor nu va mai fi la fel de bogată ca în anii trecuți. Confruntați cu salarii tot mai mici dar și cu o creștere a prețului alimentelor, oamenii se văd nevoiți să strângă cureaua și să facă economii la cumpărături. Friptura de miel, drobul, ouăle roșii, cozonacul și pasca sunt bucatele tradiționale pe care orice vasluian și-ar dori să le aibă pe masă, însă pentru asta, o familie de patru persoane ar trebui să cheltuie cel puțin 300-400 de lei. Mieii abatorizați se vând în piețele vasluiene cu cel puțin 20 de lei kilogramul. Cum aceștia cântăresc în medie între 6 și 10 kilograme, numai pentru miel va trebui să plătiți cel puțin 120 de lei.
Cumpără produse slabe calitativ, dar ieftine
„Vom cumpăra şi noi produse de mai proastă calitate, dar mai ieftine. Pentru că altă soluţie nu avem având în vedere cât de mult s-au scumpit alimentele. Asta e, va fi un Paşte sărăcăcios", ne-a spus, cu tristeţe, Livia Enache, o gospodină din Bârlad.
Cozonacii din comerț au prețuri cuprinse între 5 lei și 20 de lei, dar dacă îi preferați pe cei tradiționali, puteți face comandă la patiserii, însă aici va trebuie să plătiți aproximativ 30 de lei pe kilogram. Tot din patiserii puteți cumpăra și pasca (10-13 lei pe kilogram).
Friptura de miel merge de minune cu o salată, iar pentru acest lucru va mai trebui să scoateți câteva zeci de lei din buzunar. Roșiile se vând cu 4 lei kilogramul, castraveții cu 6 lei. Același preț îl au și ridichile, iar legătura de usturoi verde și ceapă verde costă 1,5 lei.
Ouăle şi vinul, nelipsite de pe masa de Paşte
Pe de alta parte, ouăle se vând cu prețuri cuprinse între 0,35 și 0,40 lei lucata, iar un vin acceptabil îl găsiți la prețuri care variază între 10-20 lei sticla. Dacă aveți invitați la masă va treui să cumpărați măcar două sticle.
Cum coșul de Paște costă aproximativ 400 lei, puțini sunt cei care iși permit să aibă o masă îmbelșugată.
Vox Zamfira Motău: „Bugetul nostru este de circa 200 lei, însă când mă uit la ce prețuri sunt nu știu dacă o să avem ce cumpăra. Cred că voi renunța la carnea de miel, care oricum mi se pare foarte scumpă. Ajungi să dai peste 100 de lei pe un miel, din care nu prea ai ce să alegi că sunt mai mult oase", a spus Zamfira Motău, o vasluiancă în vârstă de 53 de ani.
Preturi produse
Miel: 20 lei kilogramul
Ouă: 0,35 -0,4 lei bucata
Cozonac: 5 - 20 lei; 30 lei cozonac făcut la commandă în patiserii
Pască: 10-13 lei kilogramul - la comanda in patiserii
Ulei: 5,5 - 8 lei litrul
Zahăr: 5 lei kilogramul
Orez: 4,5 - 8 lei kilogramul
Făină: 2,40 - 4 lei kilogramul
Vin: 10 - 20 lei sticla
Roșii: 4 lei kilogramul
Castraveți: 6 lei kilogramul
Ridichi: 6 lei kilogramul
Ceapă verde: 1,5 lei legătura
Usturoi verde: 1,5 lei legătura
Banana: 6,5 lei kilogramul
Portocale: 3,5 lei kilogramul
Mere: 3 - 5 lei kilogramul
Ouă, iepurași din ciocolată: 2 - 40 lei