Ne pleacă elevii la şcolile din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi vasluieni care muncesc peste hotare îi iau pe cei mici cu ei pentru a reîntregi familia. Elevii pleacă pe urmele părinţilor, să înveţe la şcoli din străinătate. Cei mai mulţi nu au de gând să se întoarcă în ţară.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui este asaltat zilele acestea de părinţi care solicită transferul copiilor din şcolile vasluiene în cele din ţările unde muncesc. Luminiţa Ivan, din Bârlad, este una dintre sutele de mămici care au decis să-şi ia fetiţa cu ea. Femeia este plecată în Italia de şase ani şi nu are de gând să mai revină în ţară decât ca turist.

Italia, destinaţia preferată

„Fetiţa mea a terminat gimnaziul şi am decis să urmeze un liceu din Italia. Nu mai puteam să mă împac cu gândul că este atât de departe de noi. O vedeam doar în vacanţe şi atunci doar câteva zile. Dorul de noi i-a afectat, oarecum, rezultatele la învăţătură, în sensul că mai lua şi note mai mici la unele materii“, ne-a spus femeia de 42 de ani. Ea lucrează acolo ca menajeră, iar soţul ei este şofer de TIR.

Potrivit datelor oferite de IŞJ Vaslui, cei mai mulţi copii care părăsesc sistemul de învăţământ din  judeţ au părinţii plecaţi în Italia. Din cele 405 cereri înregistrate de la începutul acestui an, 252 sunt pentru Italia, după care urmează Spania cu 65 şi Anglia cu 27 de solicitări. De asemenea, cele mai afectate sunt şcolile din învăţământul primar şi gimnazial, mai bine de jumătate din cereri fiind ale copiilor care urmează cursurile acestor unităţi şcolare.
„Chiar dacă îmi pare rău, eu îi înţeleg pe părinţi deoarece există o diferenţă majoră între România şi alte ţări din Uniunea Europeană. Spre exemplu, învăţământul românesc pune foarte mult accent pe teorie, în timp ce în Spania se pune accent pe dezvoltarea de competenţe. Să nu uităm nici de alocaţiile de stat, în străinătate acestea fiind de câteva sute de euro spre deosebire de cele de la noi“, a declarat Mihaela Cososchi, şefa IŞJ Vaslui.

Leagă şcoala de gard

Un raport al IŞJ Vaslui arată că numai în primul semestru al anului în curs au renunţat la şcoală aproximativ 1.000 de elevi, de trei ori mai mult decât în anul şcolar 2009-2010. 

„Alarmantă este rata abandonului din ciclul gimnazial. 405 copii au renunţat la continuarea studiilor, dintre care 336 sunt din mediul rural. În cazul elevilor din ciclul liceal, 280 au renunţat la studii, ceea ce reprezintă o rată de abandon de 3,74%, mult mai mare decât în anul şcolar trecut, când era de 1,28%. Cea mai mică rată a abandonului se întâlneşte la ciclul primar (0,53%), unde un număr de 102 elevi nu mai frecventează cursurile“, a precizat şi Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite