Maidanezii, stăpâni pe străzile din Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, aproape în fiecare zi a ajuns la spital un locuitor al oraşului muşcat de patrupede. Şefii oraşului se plâng că n-au destui oameni care să strângă câinii vagabonzi. Anual, peste 600 de bârlădeni sunt muşcaţi de „comunitari“.

Aproape 230 de bârlădeni au ajuns la Spitalul „Elena Beldiman“ de la începutul anului şi au avut nevoie de îngrijirea medicilor pentru rănile provocate de câinii agresivi. Pentru 150 dintre pacienţi, medicii au considerat că se impune administrarea vaccinului antirabic. „În fiecare an avem înjur de 600-700 de persoane care ajung la noi din cauza plăgilor provocate de câini. Recomand tuturor celor care au ghinionul să ajungă în situaţia aceasta să vină la spital pentru a face vaccinul antirabic“, ne-a spus Simona Agache, şeful secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Urgenţă Bârlad.


Hingheri de ocazie


Părinţii spun că de multe ori le e frică să-şi lase copiii singuri pe stradă din cauza câinilor comunitari. „Când îi văd că se adună câte o haită înfometată mi-e frică şi mie să trec pe lângă ei. Câteodată stau cu grijă când copilul meu se duce să se joace în faţa blocului. Până acum, slavă Domnului, n-am avut probleme“, ne-a spus Mariana Birlic, de 39 de ani. Serviciul de Gestionare a Câinilor fără stăpân din Bârlad se plânge de lipsa de personal.

„Noi efectuăm în fiecare zi acţiuni de colectare a patrupedelor. Din cauza lipsei de personal nu putem sta pe teren cât ar trebui şi nici nu avem oameni care să se ocupe special de asta. Folosim aceiaşi oameni pe care-i avem la Grădina Zoologică sau care se îngrijesc de padocuri“, ne-a spus Adrian Cărăbăţ, şeful hingherilor.


La singurul padoc în care sunt duşi câinii comunitari, cel de la fostele sere ale Bârladului, sunt cazate acum 126 de patrupede. Autorităţile spun că nu ştiu exact câte mai hoinăresc şi pe străzi. Hingherii se plâng că de foarte multe ori au întâlnit rezistenţă din partea oamenilor când încercau să captureze câinii. Ba mai mult, s-a întâmplat ca localnicii să arunce cu pietre sau borcane după ei. „Nu e măcar o zi în care să nu ne confruntăm cu probleme de genul acesta. De asta, de câte ori suntem solicitaţi să adunăm câini dintr-o zonă suntem însoţiţi şi de o maşină a Poliţiei Comunitare“, conchide Adrian Cărăbăţ.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite