Liceenii vasluieni au introdus chiulul în programa şcolară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu s-a terminat nici măcar primul semestru, elevii din judeţul nostru au reuşit deja să adune aproape o jumătate de milion de absenţe. Cei mai chiulangii sunt de departe liceeni, care au o medie "de invidiat" în ceea ce priveşte absenteismul: 20 de absenţe de fiecare.

Dacă ar fi să vorbim din punct de vedere statistic, fiecare din cei 19.500 de liceeni din judeţ ar trebui să aibă deja preaviz de exmatriculare. Asta pentru că, în medie, fiecare elev din ciclul liceal are 20 de absenţe la activ. Liceenii au reuşit, în mai puţin de trei luni (perioada septembrie - decembrie), să adune nu mai puţin de 275.000 de absenţe.

Șefii Inspectoratului Școlar Judeţean Vaslui (IŞJ) afirmă că nu pot face mare lucru, mai ales că mulți dintre elevi știu că învățămâtul de zece clase este obligatoriu. „Singurele măsuri le putem lua sunt cu liceenii din clasele a XI-a și a XII-a, care primesc preaviz de exmatriculare la acumularea a 20 de absențe nemotivate, iar la 40 de absențe sunt propuși pentru exmatriclare", a spus Mihaela Cososchi, șeful IȘJ Vaslui.

Nu pot fi exmatriculaţi

Totodată, ea susţine că a cerut diriginților să se implice mai mult în monitorizarea elevilor şi să le scadă nota la purtare dacă lipsesc.

 „Din păcate, nu toți diriginții aplică această sancțiune, astfel că și numărul absențelor este foarte mare. Noi chiar ne-am gândit să facem unele controale, pentru a vedea dacă numărul absențelor este reflectat și în notele la purtare", a încheiat Cososchi.

Reprezentantţii unităţilor de învăţământ susţin că cele mai multe absenţe le fac liceenii care au părinţii plecaţi în străinătate sau care sunt lăsaţi nesupravegheaţi de părinţi. "Noi chiar am făcut o monitorizare în această privinţă şi am constatat că, elevii care au părinţi în străinătate lipsesc mai mult decât ceilalţi. La liceul nostru sunt cam 200 de astfel de cazuri", ne-a spus Jenică Durchi, directorul Liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din Bârlad.

Şi elevi din clasele mici s-a îmblonăvit de "chiulangită"

"Recunosc, şi eu mai chiulesc din când în când. O fac de obicei la orele la care ştiu că profesorii nu prea pun absenţe sau la materiile plictisitoare, cum ar fi religia, muzica sau desenul", recunoaşte Cătălin C., elev în clasa a XI-a.

Şi elevii din clasele I-VIII, au început prindă "gustul" chiulitului în primul semestru al acestui an şcolar. Cei 44.000 de şcolari au lipsit la 205.000 de ore.

Cifră: 4.000. Atâtea absenţe fac în fiecare zi elevii vasluieni.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite