Judeţul Vaslui, sub asaltul „italienilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia par veniţi din altă lume şi-i exasperează deseori pe şoferi şi pe funcţionarii de la ghişee.

Poartă haine „de firmă“ şi conduc maşini elegante, dar nu au nimic din manierele occidentalilor. Vasluienii îi recunosc de la o poştă pe stranieri, după cum îşi parchează decapotabilele pe trecerile de pietoni sau după cum intră în bănci sau magazine cu ochelarii de soare uitaţi pe vârful nasului.

De o săptămână, sute de maşini cu numere de Italia, Spania sau Anglia aglomerează traficul şi, cum şoferii acestora par să fi uitat regulile de circulaţie de-acasă, poliţiştii s-au mobilizat pentru a-i ţine „din scurt“. „Am intensificat acţiunile pe timpul nopţii“, spune Costică Fânaru, şeful Biroului de Poliţie Rutieră Bârlad.

300 de amenzi pe zi

„Recolta“ de carnete şi de amenzi a poliţiştilor a explodat de când s-au întors stranierii. În special  în  weekend, când fiecare îşi lasă maşinile pe unde apucă sau transformă oraşul într-un circuit de raliuri, oamenii legii au dat peste 300 de sancţiuni.
„Italienii“ sunt şi coşmarul funcţionarilor de la bănci şi din administraţia publică.

Deseori ei privesc muţi de uimire cum aceştia intră cu ochelarii fumurii pe nas şi dau adevărate „reprezentaţii“. Vociferează şi cer zgomotos socoteală când li se pare ceva în neregulă. „Cei mai mulţi au o atitudine sfidătoare, de parcă ar fi buricul pământului“, spune angajata unei bănci. Un obicei binecunoscut al stranierilor este să iasă în fiecare „noche“ la terasele şi restaurantele de fiţe. Râd în hohote şi vorbesc zgomotos de parcă întregul local ar fi al lor.

Coşmarul chelnerilor

Chelnerii sunt deseori derutaţi când, în loc de comenzi, aud un amestec ciudat de cuvinte româneşti şi străine. Uneori nu desluşesc ce-şi doresc clienţii şi, când încurcă comenzile, au parte de un cor de proteste şi lamentări. „Mă feresc pe cât posibil să iau comenzi de la ei. Sunt mofturoşi, gălăgioşi şi deseori nu ştiu ce vor“, mărturiseşte Gina, chelneriţă.

Pe de altă parte, patronii localurilor, care până acum au avut parte de un sezon cu puţini clienţi, se bucură de stranierii care le calcă pragul. „Într-adevăr, avem parte de mai mulţi clienţi în această perioadă. Ne-au crescut încasările cu peste 20%“, spune Costel Baltag, patronul unui restaurant în vogă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite