Istoria Bârladului, îngropată în buruieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii se plâng că se percepe degeaba o taxă de 15 lei pe an pentru îngrijirea mormintelor.

În partea de vest a oraşului, în cimitirul Eternitatea, îşi duc somnul de veci zeci de personalităţi care, de-a lungul timpului, şi-au pus amprenta pe istoria României. În apropierea capelei au fost înmormântaţi părinţii  domnitorului Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii principatelor, Neculai Roşca Codreanu, cel care a contribuit la înfiinţarea Spitalului „Elena Beldiman“, Manolache Costache Epureanu, fost prim-ministru al României, şi fiica acestuia, principesa Elena Bibescu.

Alături sunt Mauriciu Schaabner, fost nobil, şi Costachi Nanu, organizatorul primei şcoli primare din Bârlad (fost prefect al Tutovei si preşedinte al tribunalului din aceeaşi localitate). Personalitatea lor s-a stins însă o dată cu buruienile care le-au acoperit mormintele.

Buruieni de un metru

În prezent, locul arată jalnic. Bălăriile acoperă până şi inscripţiile pe care sunt trecute numele marilor oameni, monumentele funerare sunt degradate sau căzute, iar altele sunt scrijelite. Dacă ar veni cineva la mormântul familiei Cuza, va fi nevoit să înlăture frunzele şi crengile de pe placa comemorativă ca să înţeleagă ce scrie.

Iar drumul până la monumentul de marmură neagră al nobilului Schaabner este presărat cu buruieni înalte de aproape un metru. Cei care ar trebui să se îngrijească de starea mormintelor sunt angajaţii administraţiei cimitirului, dar aceştia au dat vina pe ploi.
„Din cauza ploilor care au fost în ultima perioadă nu am putut lucra. În scurt timp problema se va rezolva“, a promis Vasile Ciochină, şeful Serviciului Pieţe, Parcări, Cimitire din Bârlad.

„Pun mâna pe sapă“

În cimitir, doar mormintele celor care au rude în viaţă sunt îngrijite. Chiar dacă plătesc o taxă anuală de 15 lei, bârlădenii spun că vor face ei curat la mormintele personalităţilor, în semn de respect pentru ce au făcut.

„Pe mine mă doare inima când trec pe lângă mormântul părinţilor lui Cuza, de exemplu, şi văd că nimeni nu are grijă de el. Dacă cei de aici (n.r.-reprezentanţii administraţiei cimitirului) nu fac nimic, cred că am să pun eu mâna pe sapă şi am să le îngrijesc“, ne-a spus Veronica Ciobotaru, pensionară.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite