Ion Bârlădeanu, la BBC: „În tinereţe credeam că o să fiu nemuritor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul originar din comuna Zăpodeni, judeţul Vaslui, a declarat, într-un interviu acordat postului britanic BBC, că deşi în tinereţe era „frumos ca Rudolph Valentino" şi credea că va fi „nemuritor", acum este încredinţat de faptul că este muritor, dar că arta lui nu va muri niciodată.


Ion Bârlădeanu este unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, însă, până în urmă cu câţiva ani, el locuia într-o ghenă din spatele unor blocuri din Bucureşti, potrivit www.bbc.co.uk.

„Oamenii cred că am trăit toată viaţa la ghenă, dar nu e adevărat. Am stat acolo cel mult patru, cinci, şase ani", a declarat artistul în interviul acordat BBC, relatează Mediafax.

Ion Bârlădeanu a realizat colaje politice subversive în mare secret, multe dintre acestea fiind o „reacţie" faţă de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu, se mai spune în materialul realizat de BBC.

Artistul se consideră „un regizor" al colajelor sale, pe care le vede ca pe nişte filme. De altfel, Ion Bârlădeanu precizează în interviul pentru BBC că i-a spus acest lucru şi celebrei actriţe americane Angelina Jolie, pe care a întâlnit-o la Paris.

Citeşte şi:

Între comunism și democrație

Filmul românesc "Lumea

A trăit printre gunoaie


După ce a lucrat ca gropar şi gravor de cruci într-un cimitir, după decenii de obscuritate, Ion Bârlădeanu a fost descoperit de reprezentanţii lumii artistice, iar un documentar despre viaţa lui, intitulat „Lumea văzută de Ion B.", a fost premiat cu Emmy în 2010.

În încheierea materialului realizat de jurnalistul Tom Wilson pentru BBC, artistul român afirmă că deşi în tinereţe era „frumos ca Rudolph Valentino" şi credea că va fi „nemuritor", acum este încredinţat de faptul că este muritor, însă arta lui nu va muri niciodată.


La 65 de ani, Ion Bârlădeanu este una dintre cele mai recente şi inedite descoperiri ale artei româneşti. În urmă cu câţiva ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, însă, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp.

Din februarie 2010, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - „Realpolitik" - la o prestigioasă galerie din Paris (Galeria „Anne de Villepoix") - ocazie cu care artistul s-a întâlnit cu actriţa Angelina Jolie, care s-a arătat foarte interesată de lucrările acestuia.

Bârlădeanu s-a născut pe 24 martie 1946 şi la 20 de ani a plecat din satul natal, Zăpodeni, judeţul Vaslui. A început să lucreze la stuf, în Tulcea, şi ca docher, în Constanţa. În Bucureşti, el a fost pe rând gropar, tăietor la gater, paznic şi muncitor necalificat la Casa Poporului.

După 1989 a trăit pe străzi, dormind pe o saltea murdară la capătul unei ghene de lângă un bloc de pe Calea Moşilor, unde se ocupa cu selectarea gunoiului şi făcea mici servicii locatarilor. Nu şi-a întemeiat o familie.


Ion Bârlădeanu şi-a dezvoltat singur talentul nativ pentru desen şi, începând cu anii ‘60, a creat atât desene, cât şi colaje - pe care le numeşte „filmele" lui -, care acum, după ce timp de câteva decenii au stat printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internaţională şi de a-l aşeza alături de marii creatori ai genului, precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann şi Andy Warhol.


Lucrările sale au fost descoperite şi expuse de galeria H‘Art din 2007. Astfel, artistul a fost prezentat de galeria H'Art la Târgul Internaţional de Artă de la Basel din 2009 şi a expus, în vara aceluiaşi an, la Galeria Fred din Londra, alături de lucrări semnate de Marcel Duchamp, Andy Warhol, Gilbert şi George şi Joseph Cornell.

Ai un pont? Află aici cum poţi lua legătura cu reporterii noştri!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite