Ioan Harnagea, antrenorul RC Bârlad: „Jucătorii nu mai au dorinţă şi plăcere pentru rugby“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o istorie de peste jumătate de secol, echipa fanion din Bârlad supravieţuieşte cu dificultate pe prima scenă a disciplinei cu balonul oval din ţara noastră. În urmă rămân doar meciurile memorabile în care fosta echipă Rulmentul Bârlad învingea giganţi precum Steaua, Dinamo şi Farul.

„ADS“: Ce a însemnat în trecut rugby-ul pentru oraşul Bârlad şi ce mai reprezintă în prezent?
Ioan Harnagea: Rugby-ul în oraşul nostru a apărut în 1956, odată cu construcţia fabricii de rulmenţi din oraş. Datorită istoriei sale, echipa de rugby este o emblemă pentru Bârlad, la fel cum e teatrul sau fabrica de rulmenţi.

Nu există echipă din ţara noastră care să nu fi fost învinsă la Bârlad. Mai este posibil acest lucru şi în prezent?
În vremurile bune ale echipei, aveam puterea de a învinge orice echipă mare din ţară. Se întâmplau foarte multe lucruri frumoase şi bârlădenii veneau în număr foarte mare la stadion. Stadionul era întotdeauna plin, iar jucătorii de multe ori erau împinşi de la spate pentru a obţine o victorie împotriva unei echipe mari. Acum, jucătorii nu mai au aceeaşi dorinţă şi plăcere de a juca rugby. Înainte se juca din plăcere acest sport. Acum, şi nu putem condamna pe nimeni pentru asta, primează partea financiară.

Care a fost cel mai important meci din cariera dumneavoastră?
În cariera mea de jucător am fost pe teren de multe ori la victorii mari. Aceste meciuri m-au făcut foarte iubit în rândul  spectatorilor. Au fost multe lucruri de care îmi pot aduce aminte cu plăcere. A fost un meci în care am învins Farul Constanţa, în momentul în care ei aveau foarte mulţi jucători la echipa naţională.

Aţi fost şi jucător şi antrenor. E mai greu pe teren sau în afara lui?
Cred că e mai greu pe bancă decât în teren. Ca jucător ai câteva responsabilităţi, ţi le respecţi şi ai scăpat de ele. Ca antrenor, toate responsabilităţile sunt pe umerii tăi. Trebuie să ai grijă de tot lotul, de toată echipa. Răspunzi atunci când echipa pierde. Munca de antrenor este foarte dificilă, este o muncă cu o mare încărcătură psihică.

La nivelul juniorilor, Bârladul are rezultate foarte bune la nivel de juniori. De ce la seniori nu sunt aceleaşi rezultate?
E mult mai uşor să obţii rezultate la nivel de juniori decât la seniori. La seniori, jucătorii sunt deja maturi şi au mult mai multe necesităţi. Au nevoie de bani, de locuinţă, de serviciu. Şi atunci jucătorii mari pleacă la alte echipe la care sunt plătiţi mai bine decât la Bârlad. În prezent, foarte mulţi jucători originari din Bârlad joacă la diferite echipe mari din ţara noastră. Sunt jucători la Timişoara, Constanţa, Steaua. Sunt jucători originari din Bârlad care joacă şi în străinătate, cum ar fi Ovidiu Toniţa, care joaca în Franţa. La nivel de juniori se pot obţine mult mai uşor rezultate pentru că sportivii sunt legaţi numai de şcoală şi nu mai alte activităţi extraşcolare în afară de rugby.  

Înseamnă că Bârladul este o pepinieră de talente în rugby…
Bârladul a fost dintotdeauna recunoscut în toată ţară pentru numărul mare de tineri înzestraţi natural pentru rugby care s-au născut aici. De-a lungul timpului, toate cluburile importante din ţară au avut jucători născuţi şi crescuţi la Bârlad.

Cum vedeţi viitorul rugby-ului bârlădean?
La nivel de juniori rugby-ul este foarte bine poziţionat în ţară. Suntem campioni naţionali la această categorie. La echipa mare e un pic mai complicat. În momentul de faţă suntem pe drumul cel bun. Echipa se va califica în primul eşalon din ţara noastră, însă nu ştiu dacă vom putea evolua acolo pentru că nu îndeplinim condiţiile Federaţiei Române de Rugby. Nu avem o bază sportivă modernă. La noi suportul financiar, în comparaţie cu celelalte echipe din ţară, este minim.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite