Vaslui: Investiție de 35 milioane euro în gunoi
0După finalizarea investiției, tarifele la salubrizare ar putea să scadă cu cel puțin o treime. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a semnat astăzi contractul de finanțare pentru construcția unei gropi ecologice de depozitare a deșeurilor.
După trei ani de la lansare, proiectul de construcție a gropii de gunoi de la Roșiești a primit finanțare pentru a fi pus în practică. Valoarea totală a proiectului este de 35.639.950 euro. Contribuția de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului este de 4.792.823 euro, iar a Consiliului Județean (CJ) Vaslui de aproape 3,5 milioane euro.
Prin implementarea proiectului, vor fi realizate cinci zone de colectare a deșeurilor, din care patru stații de transfer (Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești). La Roșiești, unde va fi construită groapa ecologică, vor fi depozitate toate deșeurile din județ. Tot aici, potrivit proiectanților, va exista o stație de sortare, una de epurare a deșeurilor, stații de alimentare cu apă și energie electrică, dar și spații administrative.
Facturi majorate pentru salubrizare
În prezent, în județul Vaslui mai există o singură groapă de gunoi, la Negrești, dar și aceea este arhiplină. De acolo, deșeurile colectate iau drumul Romanului, unde există unul dintre cele mai mari depozite din zona Moldovei. Pentru a acoperi cheltuielile cu transportul deșeurilor, firmele de salubrizare au încărcat facturile, astfel că acestea sunt mai mari cu peste 30%. „Tariful pe persoană este de 6,2 lei, iar aici este inclus și costul pentru transportul deșeurilor la Roman. Sigur că dacă se va finalize groapa ecologică de la Roșiești, tarifele pentru salurizare se vor reduce semnificativ, însă acum nu pot spune exact o cifră", a spus Cătălin Bîrleanu, directorul Goscom Vaslui. Facturi mai mici vor plăti și bârlădenii, în condițiile în care proiectul gropii de gunoi de la Roșiești se va finaliza. În prezent, CUP Bârlad, societatea locală de salubrizare percepe un tarif de 6 lei pentru fiecare persoană.
Amenzi pentru gunoi
Potrivit acordurilor pe care România le-a încheiat cu Uniunea Europeană, din iulie 2009 toate depozitele de gunoi din mediul rural trebuiau închise, urmând să fie înființate un număr limitat de depozite ecologice, care să nu mai polueze mediul. La nivelul județului Vaslui existau peste 340 de gropi de gunoi, însă în lipsa unui depozit ecologic, primarii au continuat să depoziteze deșeurile pe aceleași platforme. „Legislația europeană este foarte clară, astfel că în urma controalelor efectuate în teren, începând cu iulie 2009, aproape că nu a existat administrație public locală care să nu fie amendată. Numai în ultimul an am sancționat 21 de primării, cu amenzi cuprinse între 1.500 și 3.00 lei", a spus Adrian Jecu, șeful Gărzii de Mediu Vaslui.