Incredibila poveste a lui Silviu, adolescentul care a învins cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Cărămidaru a luptat cu boala timp de un an şi a reuşit să se vindece datorită perseverenţei sale şi a ajutorului celor din jur. Problema de sănătate a elevului din localitatea Banca a impresionat o familie de români stabilită în Anglia, care l-a luat sub aripa ei şi l-a ajutat să se facă bine.

La final de august 2010, Silviu Cărămidaru şi familia sa au primit o veste năucitoare. Medicii l-au diagnosticat cu sarcom sinovial monofazic, o formă a cancerului osos. „Eu nu am realizat că se întâmplă ceva foarte rău cu mine. Am luat-o ca pe o boală obişnuită. N-am ştiut că e o formă a cancerului“, ne-a povestit Silviu. Boala începea să-l slăbească, aşa că părinţii şi profesorii acestuia au decis că e mai bine că el să renunţe pentru o perioadă la şcoală pentru a urma tratamentul împotriva cancerului.

Colegii şi profesorii i-au fost alături

Silviu a început atunci un maraton infernal prin spitale. Cel mai greu i-a fost când a început să facă chimioterapie. Pentru că boala îi măcina viaţa puţin câte puţin, a trebuit să caute ceva care să-l susţină. Şi a ales cărţile. Povesteşte că în acea perioadă cerea rudelor şi colegilor cărţi pentru a nu pierde materia de la şcoală. Colegii de clasă i-au fost permanent alături.

„Mă bucuram de fiecare dată când veneau să mă viziteze sau de câte ori mă sunau. Au fost un sprijin foarte important pentru mine“, ne-a mai spus Silviu. De altfel, un rol în câştigarea luptei cu boala îl are şi colectivul clasei a XI-a C de la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad. Aceştia au organizat nenumărate activităţi extraşcolare pentru a strânge bani. De la baluri de caritate sau concerte de muzică clasică, până la târguri de carte sau expoziţii de pictură.

Din banii care s-au strâns, familia lui Silviu a putut plăti tratamentul dinainte de operaţie, dar şi drumurile pe la diferiţi medici. Cel mai important sprijin în salvarea lui Silviu l-au avut doi vasluieni stabiliţi în Marea Britanie. Daniela şi Leonard Lupu au aflat din mass-media despre condiţia adolescentului şi au decis să-l ajute.

Aceştia l-au luat lângă ei pe Silviu pentru a-l ajuta să se trateze. „Chiar înainte de Crăciun am primit un telefon din Anglia. Cei de acolo s-au arătat dispuşi să mă ajute“, îşi aduce aminte adolescentul. La începutul lunii ianuarie a acestui an, Silviu a plecat spre Leeds.

Ajutat de sistemul sanitar din Anglia

Familia de români de acolo i-a oferit un acoperiş deasupra capului şi l-a dus pe la mai multe clinici, unde a primit tratament de specialitate. A beneficiat şi de ajutorul sistemului sanitar din Anglia. „M-am înscris la un medic de familie şi pe unde mă duceam nu plăteam nimic“, ne-a mai spus Silviu. Între timp, în ţară, părinţii săi au reuşit să obţină de la Ministerul Sănătăţii aprobarea pentru formularul E112. Acest program presupune ajutorarea de către stat a persoanelor grav bolnave.

A recuperat materia de la şcoală într-o vară

După o operaţie reuşită, medicii englezi au decis că este indicat să mai facă şedinţe de radioterapie pentru a evita orice risc de reapariţie a celulelor canceroase. „Acum mă simt foarte bine, exact ca înainte“, spune Silviu. Adolescentul este originar din comuna Banca şi profesorii au despre el numai cuvinte de laudă. Este unul dintre cei mai harnici elevi ai clasei.

De altfel, până să se îmbolnăvească, Silviu a făcut naveta din satul natal pentru a ajunge la liceu la Bârlad. Chiar dacă a fost nevoit să-şi întrerupă studiile înainte de a intra în clasa a X-a, băiatul a făcut tot posibilul pentru a rămâne în aceeaşi clasă cu colegii săi. Toată vara a stat cu cartea în mână pentru a recupera materia ce s-a predat în timpul în care el se afla prin spitale. Şi a reuşit. Peste o săptămână, Silviu va merge la şcoala din nou, având în spate o poveste pe care cu siguranţă nu o va uita cât va trăi. A învins cancerul!

Cătălin, bârlădeanul salvat de solidaritate

Un alt caz impresionat este şi cel al adolescentului Cătălin Micu, elev la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Bârlad. În urmă cu trei ani, când avea doar 16 ani, băiatul a fost diagnosticat cu leucemie. Povestea sa a sensibilizat persoane din toată ţară, reuşind să dea naştere unei adevărate mişcări pentru ajutorarea sa. S-au organizat zeci de activităţi de strângere de fonduri, marşuri sau evenimente caritabile. Mai mult, o mână de persoane a pus bazele unei asociaţii umanitare - „Ajutaţi-l pe Cătălin“, prin intermediul căreia s-au strâns sume considerabile.

image

Transplantul, 120.000 de euro

Toate acestea au reuşit să-i sensibilizeze pe cei din jur şi s-au strâns destui bani pentru ca operaţia lui Cătălin să aibă loc. Operaţia de transplant de măduvă care i-a salvat viaţa lui Cătălin a costat 120.000 de euro şi a avut loc într-o clinică privată din Italia. Cel care a donat măduva a fost chiar fratele mai mic al lui Cătălin. „Povestea lui Cătălin a fost una impresionantă. Asta pentru că acest băiat a reuşit să sensibilizeze atâţia oameni. A mobilizat atâţia adolescenţi să-l ajute! Este o poveste care a început dureros, dar care s-a terminat foarte frumos. Ne-a dovedit că mai există bunătate şi generozitate în jurul nostru“, ne-a spus un fost profesor de-al lui Cătălin.

Silvia Gîlea, victimă fără şansă în faţa leucemiei

image

Nu toate poveştile de genul acesta au un final fericit. Este şi cazul Silviei Gîlea, fostă elevă la acelaşi Liceu „Mihai Eminescu“ din Bârlad, dar care nu a reuşit să învingă boala. Fata era bolnavă tot de leucemie şi s-a dus dintre noi chiar de Crăciun, anul trecut. Mai avea puţin şi ar fi împlinit 18 ani. La fel ca şi în cazul celorlalţi doi adolescenţi şi pentru Silvia s-au organizat chete şi strângeri de fonduri pentru ca tânăra să aibă o şansă la însănătoşire.

Stadiul avansat al bolii nu i-a mai dat însă nicio şansă. Dispariţia Silviei a lăsat un gol în sufletul colegilor de la liceul bârlădean, care au făcut tot posibilul ca fata să rămână printre ei. Din nefericire, acesta a plecat dintre cei vii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite