În judeţul Vaslui, tradiţia bate normele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasluienii preferă să-şi sacrifice porcii în mod tradiţional
Vasluienii preferă să-şi sacrifice porcii în mod tradiţional

Chiar dacă cererea din partea populaţiei este inexistentă, veterinarii şi-au făcut datoria şi s-au dotat cu două asomatoare. Acestea trebuie folosite înainte de sacrificarea animalelor. Niciunul din cei 80 de medici veterinari din judeţul Vaslui nu au primit până acum nicio cerere pentru folosirea asomatoarelor.

Legislaţia este cu dus-întors în ceea ce priveşte sacrificarea animalelor, iar vasluienii profită la maximum de acest lucru. Potrivit normelor europene, orice animal sacrificat, trebuie asomat înainte de a fi tăiat, pentru a fi scutit de suferinţă. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui (DSVSA) spun că legea nu prevede sancţiuni pentru cetăţenii care îşi sacrifică animalele în mod tradiţional.

"Noi avem două persoane care au autorizaţie de port-armă de la Poliţie şi sunt specializate pentru a folosi aceste asomatoare. Până la această oră nu avem nicio solicitare, însă", ne-a declarat Decebal Săraru, directorul DSVSA Vaslui.

 Vasluienii trebuie să apeleze la veterinari

"Nu putem spune dacă vor fi sau nu cereri anul acesta, cert este că în anii precedenţi nu au fost", a menţionat Săraru

Vasluienii care preferă să renunţe la sacrificarea tradiţională a porcului de Crăciun şi să-şi asomeze animalul înainte de a-l tăia, au de umblat. Mai întâi trebuie să mergă la cabinetul unui medic veterinar, acesta fiind cel care solicită folosirea asomatoarelor. După ce veterinarul a făcut solicitarea, specialistul DSVSA se deplasează la faţa locului.

În judeţul Vaslui sunt 80 de cabinete ale medicilor veterinari. "Chiar dacă în anii trecuţi ştiu că nu au fost solicitări în acest sens, noi aşteptăm ca populaţia să apeleze la noi înainte de a-şi sacrifca animalele", ne-a spus Adriana Chiriac, şefa Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.

 Vasluienilor nu le e frică nici de trichineloză

Pe de altă parte, cetăţenii spun că asomarea animalelor înainte de sacrificare este nejustificată. "Am văzut şi eu la televizor despre lucrul acesta. Noi suntem învăţăţi din bunici că porcul trebuie tăiat acasă fără nicio asomare. La fel voi face şi anul acesta", ne-a spus Vasile Cristea, localnic din comuna Vinderei.

De câteva săptămâni DSVSA a pornit şi o campanie de verficare a cărnii împotriva trichinelozei. "Numărul celor care au apelat la acest procedeu este îngrijorător de mic. Anul trecut am avut cazuri în care persoane din străinătate au consumat carne infestată şi s-au îmbolnăvit după ce au plecat din ţară", a încheiat Decebal Săraru.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite