Vaslui: Guvernul nu mai are nevoie de actori şi expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectificarea bugetară anunţată la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui a dat o palmă grea sectorului cultural. Atât muzeele, dar mai ales teatrul bârlădean „Victor Ion Popa" îşi vor desfăşura activităţile la limita de avarie.

Fie că este vorba de cultură, de sănătate sau de învăţământ, niciun sector de activitate din judeţul Vaslui nu a scăpat micşorări bugetare. În ultima şedinţă de CJ, mai marii judeţului au adus numai veşti proaste în ceea ce priveşte bugetul rămas până la sfârşitul anului. Din păcate, un domeniu de activitate precum cultura a fost cel mai vitregit din acest punct de vedere. „Din păcate, bugetul Consiliului Judeţean este mai sărac cu peste 8 milioane de lei. Nu noi am vrut asta, ci ultimele acte normative care privesc reducerea cheltuielilor  bugetare cu 20 de procente. Ştiu că toată lumea se va plânge că nu mai are cu ce să îşi facă treaba, dar asta e situaţia. Ne vom descurca fiecare cum vom putea", a spus Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui.

La cultură cei mai puţini bani

Diminuarea totală a fondurilor destinate finanţării activităţii unor instituţii se ridică la suma de 610.000 de lei. Cele mai afectate instituţii au fost cele două mari muzee din judeţ şi teatrul „V.I. Popa" din Bârlad. Astfel, teatrul bârlădean va avea o "gaură" de 130.980 lei, muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad de 132.370 lei, iar Muzeul "Ştefan cel Mare" Vaslui de 50.597 lei. „După ce că aveam salarii mici acum ni le-au mai micşorat cu 25%. Dumneavoastră ştiţi că un absolvent câştigă doar 700 de lei pe lună? Nu ştiu cum ne vom mai descurca. Va trebui să ne gândim la cheltuielile legate de montarea spectacolelor. Dar dacă ni s-a luat din bani nu mai putem vorbi de costumaţii noi sau de decoruri noi, ceea ce ar afecta calitatea spectacolelor. În aceste condiţii cred că vom susţine şi mai puţine reprezentaţii", ne-a declarat Marcel Anghel, directorul teatrului bârlădean.

Citiţi mai multe detalii în ziarul Adevărul de Seară de astăzi

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite