Guardia di Finanza îşi ia cămăşi de la Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atribuirea contractului pentru 128.000 de cămăşi destinate Gărzii Financiare italiene unei fabrici din Bârlad a stârnit reacţii dure în rândul radicalilor din Parlamentul de la Roma. Parlamentarii formaţiunii xenofobe Liga Nordului s-au revoltat că angajaţii Gărzii Financiare din Peninsulă vor fi îmbrăcaţi de o firmă românească.

Discuţii aprinse în Parlamentul Italiei după ce o firmă din România a câştigat licitaţia pentru confecţionarea cămăşilor ce vor fi purtate de angajaţii Gărzii Financiare din Peninsulă. Potrivit cotidianului „Italia Oggi", formaţiunea politică Liga Nordului blamează acordarea contractului către Confecţii SA Bârlad susţinând că hainele ar trebui să fie confecţionate de o firmă italiană, şi nu de una din România. „Oamenii Gărzii Financiare vor fi îmbrăcaţi de români? Ni se pare de o absurditate ieşită din comun. Întreaga lume e cu ochii pe moda italiană şi noi îi îmbrăcăm pe militarii noştri cu haine româneşti. Ne dorim ca de acum să se ia în consideraţie la licitaţii doar firme italiene", au declarat pentru „Italia Oggi" deputaţii Maurizio Fugatti, Giovanna Negro şi Silvana Comaroli, membri ai Ligii Nordului.

„Atacurile sunt nejustificate!"

Formaţiunea xenofobă face parte din coaliţia aflată la guvernare în Italia, alături de Partidul Poporul Libertăţii, condus de premierul Silvio Berlusconi. Conducerea firmei bârlădene susţine că nu este pentru prima dată când desfăşoară contracte cu instituţii publice din Italia. „Anul trecut am făcut 300.000 de uniforme pentru mai multe instituţii publice din Italia. Mă refer la mai multe ministere ale căror nume nu vi-l pot da. De altfel, 95% din producţia noastră este destinată comerţului extern", a explicat  Emil Copceac, directorul Confecţii SA, cel care se află la conducerea societăţii de 50 de ani. Acesta a precizat că niciodată nu a mai fost pus în situaţii similare.

„Atacurile lor nu sunt justificate. Apreciem resursele firmelor italiene în ceea ce priveşte articolele de modă. În acest domeniu sunt printre cei mai buni din lume, dar în cel al confecţiilor nu sunt competitivi", a mai adăugat Copceac.

Firma din Bârlad asigură doar manopera

Licitaţia electronică privind executarea cămăşilor pentru Garda Financiară din Italia s-a încheiat la finele anului trecut. Potrivit conducerii firmei bârlădene, valoarea totală a contractului este de 1,77 de milioane de euro. Cămăşile, peste 128.000 la număr, vor fi confecţionate în perioada următoare. „Aşteptăm să primim materia primă pentru a ne apuca de treabă. Acest lucru se va întâmpla, probabil, cam în două luni", a afirmat Emil Copcean, care susţine că firma pe care o conduce a câştigat licitaţia deoarece a venit cu o ofertă mai mică cu un euro pe fiecare articol faţă de celelalte societăţi participante. Astfel, costul total al unei cămăşi va fi de aproape 14 euro, însă în conturile firmei bârlădene vor intra numai 4 euro. Asta pentru că societatea va asigura doar manopera, nu şi celelalte costuri de producţie.

Societatea bârlădeană are în spate o tradiţie de peste 70 de ani în domeniul confecţiilor, fiind una dintre cele mai mari din ţară. În perioada comunistă a fost una dintre principalele firme din România care exporta articole vestimentare în URSS. În prezent, potrivit conducerii instituţiei, aproape toată marfa este pentru export. „Nu am reuşi să supravieţuim dacă ne-am desface produsele doar în ţară", a spus Emil Copceac. Chiar dacă în anii trecuţi firma bârlădeană avea şi peste 2.000 de angajaţi, în prezent, la firmă mai muncesc în jur de 850 de salariaţi.

"Anul trecut am făcut 300.000 de uniforme pentru mai multe instituţii publice din Italia."
Emil Copceac director Confecţii SA

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite