Gripa porcină nu-i sperie pe vasluieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii continuă să fie neîncrezători în vaccinul antigripal contra virusului AH1N1. Apariția de noi cazuri de gripă porcină în țară și chiar decese în rândul celor infectați cu virusul AH1N1 nu i-a pus în gardă pe vasluieni. Aceștia continuă să evite cabinetele medicale și refuză vaccinurile, tocmai pentru că acestea conțin tulpina virusului gripei porcine

Deși medicii recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an, în special a categoriilor de populație mai expuse contactării gripei, vasluienii ignoră aceste sfaturi. Mai mult, nici după ce în țară au fost înregistrate decese ale celor infectați cu AH1N1, dozele de vaccin continuă să rămână în frigiderele medicilor . „A fost un val de vaccinări în toamnă, însă acum foarte rar mai vine câte un bătrânel și mai vrea vaccin. Chiar și după ce au apărut noi cazuri de gripă porcină, pacienții nu au solicitat vaccin", ne-a spus medicul de familie Mimi Bâzdâră. Ea a precizat că mai interesați de vaccin sunt cei din mediul rural și vârstnicii, lucru confirmat și de alți medici de familie. „Oameni sunt mai reticenți acum la vaccinare. Au apărut anul trecut fele de fel de zvonuri iar acum nu mai vor să riște. Oricum, pensionarii sunt cei mai interesați de vaccin", a spus și dr. Marilena Gugiuman.

 Mai imuni fără vaccin

Vasluienii, deși conștientizează ricurile la care se expun în cazul infectării cu AH1N1, spun că este mai sigur dacă nu se vaccinează. „Nici anul trecut, când a fost o adevărată isterie cu gripa porcină nu m-am vaccinat și nici acum nu am să o fac. Din ce știu eu, în pericol sunt cei care au alte afecțiuni cronice", ne-a spus Anișoara Miron (47 ani), confecționer.  Elena Ciobotaru este o altă vasluiancă ce a refuzat vacinul. „Am văzut și eu la televizor că au murit oameni, chiar la Iași, lângă noi, dar nu cred că am să fac vaccinul. Poate doar dacă ar fi gratuit, mă mai gândesc", a precizat pensionara.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în județ au fost distribuite 23.000 de doze de vaccin antigripal, din care 18.000 au ajuns la cei 180 de medici de familie, iar restul la spitale. „Dozele de vaccin primite conțin și tulpina virusului AH1N1. Mulți dintre medici nici nu au consumat dozele primite inițial, însă noi vom mai solicita o tranșă de vaccinuri pentru a nu fi descoperiți în situația în care cererea de vacin va fi mai mare", a declarat Luminița Costache, medic epidemiolog în cadrul DSP.

 80 de vasluieni infectați iarna trecută

 În sezonul rece 2009-2010, un număr de 32.934 de vasluieni au fost vaccinați împotriva gripei provocate de virusul AH1N1, iar  DSP a contabilizat 80 de persoane care au contactat gripa porcină. Campania de vaccinare a fost un eșec lamentabil, asfel că în vara anului trecut, aproximativ 13.000 doze de vaccin antigripal au expirat în depozitele DSP

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite