Vaslui: Generația „Messenger” nu mai citește

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sălile de lectură ale bibliotecilor sunt din ce în ce mai goale
Sălile de lectură ale bibliotecilor sunt din ce în ce mai goale

Bibliotecarii și buchiniștii vasluieni se plâng că interesul adolescenților pentru lectură a scăzut dramatic în ultimii ani. Singurii tineri care mai pun mâna pe o carte sunt liceenii forțați de profesori să lectureze operele cerute la școală.

„Internetul ne-a dat în cap!" Asta ne-au spus atât bibliotecarii cât și buchiniștii. Ei consideră că adolescenții preferă să „stea" pe site-rile de socializate oferite de tărâmul World Wide Web, decât să mai răsfoiască o carte de beletristică. Îngrijorător e, spun aceștia, că sunt tineri care nu au citit în viața lor decât subtitrările de la filme, iar dacă îi întrebi cine e Jules Verne te întreabă în ce serial a jucat.

„Înainte sala era plină"

„Lipsa de interes pentru cărți am început să o simt cam de acum patru ani. Dintre adolescenți, majoritatea care vin să mai cumpere o carte sunt cei care sunt constrânși de profesori. Din plăcere, extrem de puțini", ne-a spus Florineta Cojocaru, singurul buchinist care a mai rămas în județul Vaslui.

image

Același verdict l-au dat și bibliotecarii bârlădeni care spun că tânjesc după zilele în care sala de lectură  era plină ochi. „Mai sunt și acum tineri care vin la bibliotecă însă nu se poate compara cu ce era în urmă cu câțiva ani. Atunci, în unele zile, eram nevoiți să suplimentăm numărul de scaune din sală pentru a încăpea toți. E păcat, adolescenții ar trebui să-și dea seamă că prin lectură își dezvolă vocabularul ", ne-a spus un bibliotecar.

Internet versus beletristică, o „luptă" inegală

În apărarea lor, tinerii dau vina pe tentațiile numeroase pe care le oferă Internetul și spun că mai degrabă preferă conversațiile pe Messenger și Facebook decât prefațele cărților. „Am încercat de câteva să citesc însă mă ia somnul. N-am reușit să duc nicio termin de citit o carte. Și nici nu văd rostul, atât timp cât putem găsi rezumatul la orice roman pe net? Mi se pare o pierdere de timp", ne-a spus Cătălin Sandu, liceean.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite