Foamete la Spitalul de Urgenţă Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii internaţi sunt obligaţi să vină cu mâncare de acasă pentru a se înzdrăveni. Conducerea unităţii susţine că alocaţia pentru hrana bolnavilor a rămas aceeaşi de cinci ani în condiţiile în care alimentele s-au scumpit de mai multe ori.

Spitalul primeşte 7 lei pentru hrana zilnică a unui bolnav, iar cu această sumă greu se acoperă trei mese. „La prânz am mâncat ciorbă de cartofi cu paste, mai mult apă chioară, iar la felul doi orez simplu. Seara ne-au dat macaroane cu un pic de brânză. Îmi aduc aminte de armată, vă dau cuvântul meu. Când primeam o bucăţică de carne era sărbătoare. Dacă n-ar fi mâncarea de acasă, aş muri de foame“, ne-a spus Ion Arhire, pacient în vârstă de 55 de ani.


Ciorbe, orez şi ceai


Ceva mai norocoşi sunt diabeticii şi cei care suferă de tuberculoză, deoarece raţia de hrană pentru ei este de 15 lei zilnic. Carnea se dă o dată pe săptămână, lactatele o dată la 2-3 zile, iar în rest pacienţii sunt hrăniţi cu ciorbe, orez şi ceai. „E jale mare. Mama mea este internată de aproape două săptămâni şi mă roagă să îi aduc mâncare de acasă. Nu numai că e puţină, dar nici nu e bună la gust. Fac naveta o dată la două zile şi îi aduc mâncare. La toate astea mai adaug şi medicamentele, că nici pastile nu au“, ne-a spus Ciprian Andrieş, de 38 de ani. Conducerea spitalului a solicitat mai mulţi bani pentru hrana bolnavilor, dar au fost refuzaţi de Consiliul Judeţean (CJ).

„Suma alocată nu s-a mai modificat de 5 ani, iar preţurile la alimente, ca şi la medicamente şi materiale sanitare, au crescut. Am ales, în mod principal, bolnavii care sunt mai vulnerabili să primească mâncare care să conţină zilnic lacatate şi carne. Finanţarea pe care o avem acum nu ne permite să îmbunătăţim meniul bolnavilor“, a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.


Preşedintele CJ spune că nu are bani pentru bolnavi.  „Deocamdată, ministrul Sănătăţii face reforme în România pe care suntem nevoiţi să le înghiţim. În acest moment, nu se poate vorbi de o majorare a alocaţiei de hrană, în niciun caz“, a spus Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui. Pacienţii s-au învăţat cu acest regim şi îi aşteaptă pe cei de acasă cu ceva suplimente. Cei mai înstăriţi financiar îşi cumpără mâncare atunci când nu primesc vizita rudelor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite