Finanţele îi lasă fără case şi maşini pe datornicii vasluieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un spaţiu comercial situat vizavi de Şcoala nr.7 este scos la vânzare la preţul de 305.000  de lei
Un spaţiu comercial situat vizavi de Şcoala nr.7 este scos la vânzare la preţul de 305.000 de lei

Fiscul vinde apoi bunurile în cadrul unor licitaţii publice, la preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţă. Sute de vasluieni cu firme care nu şi-au plătit datoriile către stat şi-au văzut bunurile puse sub sechestru şi ulterior scoase la mezat. Fie că e vorba de locuinţe sau autoturisme, fie de calculatoare, aparatură electronică sau electrocasnică, Fiscul încearcă să vândă fiecare obiect pentru recuperarea debitelor.

Astfel, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui organizează săptămânal licitaţii pentru valorificarea bunurilor executate silit.


„Bunurile imobile asupra cărora au fost instituite sechestre sunt în general clădiri cu destinaţie de spaţii comerciale, apartamente, spaţii de producţie şi terenurile aferente, iar bunurile mobile sunt autoturisme, autoutilitare, utilaje agricole, utilaje tâmplărie, maşini de cusut, aparate de sudură sau obiecte de uz casnic“, a precizat Mirela Bulgaru, purtătorul de cuvânt al DGFP Vaslui, arătând astfel obiectele care pot fi cumpărate de vasluieni la licitaţiile organizate de Fisc.


Potrivit reprezentanţilor DGFP Vaslui, statul are de recuperat de la vasluieni 75,9 milioane de lei, dintre care peste 3,33 milioane de lei de la persoane fizice.


Totodată, o parte dintre datornici au obţinut eşalonări de plată, pentru o sumă totală de peste 31 de milioane de lei.


Popriri pe conturi de 37 de milioane de lei
Restul de aproximativ 45 de milioane de lei sunt recuperaţi de Fisc fie prin executări silite, fie prin aplicarea de popriri pe conturi sau salarii. „De la începutul anului au fost publicate 76 de anunţuri de vânzare a unor bunuri, în valoare de 8,1 milioane de lei. Pentru restul banilor au fost aplicate popriri pe conturi bancare“, a explicat Mirela Bulgaru. Cel mai scump imobil scos la licitaţie de DGFP Vaslui este o vilă cu un etaj şi mansardă, construită pe o suprafaţă de 349,9 metri pătraţi, plus terenul aferent în suprafaţă de 292 de metri pătraţi. „Preţul de pornire al licitaţiei este de 645.129 lei, fără TVA. Preţul a fost diminuat cu 25%, iar licitaţia va avea loc pe 11 octombrie“, a precizat Mirela Bulgaru. 


WC la preţ de chilipir


Pe 10 octombrie sunt scoase la vânzare un spaţiu comercial situat în Piaţa Vidin, la preţul de 50.700 de lei, dar şi un spaţiu de producţie în suprafaţă de 289 metri pătraţi cu un teren intravilan întins pe 2.807 de metri pătraţi, situate în Zona Industrială, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 229.340 de lei, fără TVA. Tot atunci puteţi cumpăra o autoutilitară de 7,5 tone, marca Mercedes Benz, fabricată în 2001, cu preţul de 59.280 de lei.


De asemenea, reprezentanţii Fiscului anunţă că în scurt timp urmează să fie scoase la licitaţie mai multe bunuri ale unei societăţi din Iaşi, situate în localitatea vasluiană Roşieşti.  Este vorba de terenuri intravilane, o cramă, dar şi un WC, construit pe o suprafaţă de 8,77 de metri pătraţi, pe care Fiscul cere 1.500 de lei.

__________________

Cum participaţi la licitaţie

Bunurile scoase la vânzare la licitaţiile organizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sunt mult mai ieftine decât cele similare de pe piaţă.


Persoanele fizice care vor să participe la o astfel de acţiune trebuie să prezinte o copie după actul de identitate şi o dovadă emisă de creditorii fiscali care să ateste că nu are obligaţii fiscale restante.


În plus, înainte de a vă înscrie, trebuie să cereţi detalii de la organizatori pentru a afla dacă produsele scoase la vânzare sunt la bucată sau nu, şi trebuie să verificaţi dacă licitaţia este cu strigare sau cu ofertă în plic.


Sumă de bani în avans


În cazul persoanelor juridice, actele necesare pentru a participa la o licitaţie sunt: copie după certificatul unic de înregistrare şi dovada plăţii taxei de înscriere. Doritorii trebuie să îşi pregătească din timp şi o sumă de bani care trebuie depusă în avans.


„Mai trebuie precizat că pentru a participa la o licitaţie trebuie depusă o sumă de bani, de regulă echivalentul a zece procente din preţul de pornire. Această sumă reprezintă avansul necesar înscrierii la licitaţie“, a spus Mirela Bulgaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui.


Aceasta a mai afirmat că, de obicei, înscrierea participanţilor la selecţie se face până în preziua licitaţiei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite