Elevi ţinuţi în frig de edilii petrecăreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din oraşul Negreşti luptă împotriva frigului din şcoală cu haine de iarnă şi mănuşi
Elevii din oraşul Negreşti luptă împotriva frigului din şcoală cu haine de iarnă şi mănuşi

Primarul din Negreşti are bani pentru Zilele Oraşului, dar nu şi pentru încălzirea unui liceu.

Temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă au început să fie resimţite în şcolile din judeţul Vaslui. Frig nu este doar în unităţile de învăţământ de la sate, ci şi la cele de la oraş. Un exemplu este Negreştiul, acolo unde cei aproximativ 2.000 de elevi ai Liceului „Nicolae Iorga“ îngheaţă în sălile de clasă. La această unitate de învăţământ problema căldurii este veche, iar primarul Ioan Cozma dă vina, de fiecare dată, pe lipsa banilor. Acesta se plânge că are şi acum datorii la furnizorul de păcură. Soluţia ar fi simplă: montarea unei centrale pe gaz, combustibil folosit acum în oraş.

Serbări pe banii statului
În ciuda sărăciei, edilul Negreştiului a găsit fonduri să organizeze la sfârşitul acestei săptămâni Zilele Oraşului, pentru care va cheltui 30.000 de lei, bani de la Guvern pentru bugetul local. Primarul a decis modul în care aceştia vor fi folosiţi.

„Ne-am gândit că ar fi bine să organizăm şi noi Zilele Oraşului, aşa cum fac toate localităţile din ţară. Şi pentru asta vom folosi banii primiţi de la Guvern. Este adevărat că Primăria are datorii la furnizori. Numai la firma Instalrep avem de plătit în jur de 100.000 de lei“, a declarat Ioan Cozma. Problema frigului din liceu va fi rezolvată, cel mai probabil, la jumătatea lunii noiembrie. „Încă avem noroc că am făcut anveloparea termică în vară. Oricum, datorită Consiliului Judeţean, avem bani pentru montarea unei centrale pe gaz. Sper să o punem în funcţiune pe la jumătatea lunii noiembrie“, a declarat Doina Mihai, directoarea liceului.

Suceava: Trataţi în saloane congelate
Problema frigului face victime şi în alte judeţe din Moldova. La Suceava, spre exemplu, sute de pacienţi ai Spitalului Judeţean au tremurat zile la rând în saloane. Chiar dacă temperaturile au fost aproape de zero grade, conducerea unităţii nu a dat drumul centralei termice. „Stau de o lună aici, iar condiţiile sunt foarte proaste. Nu aerisim deloc pentru că nu am suporta să se răcească şi mai tare. Nici uşa nu o putem lăsa deschisă. Pe holuri e frig, am ieşit un pic şi am făcut temperatură. Aş face gălăgie, dar sunt încă pe mâna lor“, s-a plâns un pacient internat la Secţia Chirurgie.

Frigul a afectat şi personalul medical. „A venit asistenta să-mi facă o perfuzie, dar nu reuşea să mă înţepe. Avea şi ea, săraca, mâinile îngheţate“, a povestit o pacientă. Conducerea a decis pornirea centralei abia de săptămâna aceasta, deşi situaţia era cunoscută. Directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, Doina Ganea Motan, nu a putut explica reacţia întârziată.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite