Vaslui: Educaţie pe butuci, la final de 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caracteristicile învăţământului vasluian la final de an îi ingrijorează atât pe părinţi cât şi pe şefii de la IŞJ. Rata mare a abondonului şcolar din mediul rural este una din cele mai mari hibe ale sistemului de educaţie.

Profesori demisionari din cauza scăderilor salariale, elevi care se întorc cu ochii vineţi acasă după ce au fost bătuţi de colegi sau dascăli şi abandonul şcolar. Acestea sunt problemele care îi ingrijorează atât pe părinţi cât şi pe cadrele didactice.

Cu siguranţă, cel mai discutat subiect din şcolile vasluiene în acest an a fost scăderea lefurilor. La fel ca toţi bugetarii, profesorilor le-a fost spoliat un sfert din salariul lunar încă din vară. O mână dintre ei au participat la mitingurile de protest ce s-au organizat pe la Bucureşti, alţii au pus cataloagele "în cui" pentru câteva zile. În zadar, însă. Încă mai sunt profesori care iau 500 de lei după o lună de muncă.

 Sute de elevi au legat şcoala de gard

Ca urmare a lefurilor "de criză" impuse de Executiv efectele au început să apară. Peste 70 de dascăli au decis să părăsească sistemul, cei mai mulţi dintre ei pentru a pleca la muncă în străinătate.

"A scăzut foarte mult interesul părinţilor pentru situaţia elevilor. Foarte mulţi dintre ei mai vin pe la şcoală doar atunci când copilul lor se află într-o situaţie limită. Alţii nici măcar atunci. Cel mai îngrijorător este însă numărul mare de elevi care renunţă la studii după ce termină ciclul gimnazial", precizează inspectorul general adjunct, Vasile Ursanu.

Şi cifrele vorbesc de la sine. Aproape 600 de adolescenţi care au terminat opt clase au renunţat la gândul de a deveni liceeni. Inspectorii spun că cei mai mulţi dintre ei sunt din mediul rural.

 Şcoala, ring de box

Lipsa microbuzelor şcolare condamnă sute de elevi din mediul rural la un chin în plus. Amintim doar cazul elevului Paul Ciobanu, care a ajuns cu mâinile degerate la şcoală după ce a mers prin ger mai mulţi kilometri. În satul Dealu Mare, 15 elevi merg şapte kilometri pe jos pentru a ajunge la şcoală pentru că în localitatea natală nu pot face decât patru clase.

"Am constatat că în acest am a crescut numărul agresivităţilor, atât verbale, cât şi fizice, ce se petrec în şcoală. Atât în relaţia dintre elevi cât şi în cea dintre dascăli şi şcolari", a completat Vasile Ursanu.

La acest capitol avem dascăli acuzaţi că-şi dau elevii cu capul de bancă, directori de şcoală care i-au strâns de gât, smecheri care se plimbă cu maşinile ca pe faleză în curţile şcolilor şi liceeni care au luat la pumni personalul din unităţile de învăţământ.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite