EXCLUSIV/ Mărturii din iadul fumurilor legale: „Furam de la părinţi pentru a-mi cumpăra etnobotanice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară vă prezintă astăzi povestea lui Andrei, un tânăr din Bârlad care timp de un an de zile a consumat aproape zilnic etnobotanice. Adolescentul este elev în clasa a XII-a la un liceu din Bârlad. El spune că a fost de acord să-şi prezinte povestea pentru ca tinerii de vârsta sa să înveţe ceva din ea.

„Am început cu o ţigară". Aşa îşi începe Andrei povestea care a pus mâna pentru prima dată pe etnobotanice când nu împlinise încă 17 ani. A făcut-o la o petrecere. Era într-un grup de băieţi „iniţiaţi", iar unul dintre prietenii săi a venit cu propunerea să tragă un „joint". Curiozitatea, îndemnurile amicilor, poate teribilismul. Acestea au fost argumentele care l-au convins atunci să tragă. „Aduseseră (n.r. prietenii săi) un praf care se cheama Pure by magic. De obicei, praful acesta se trage pe nas, însă eu, fiind la început, l-am fumat. După ce am terminat ţigara, băieţii au mai făcut rost de un pliculeţ şi am tras şi pe nas. Mi-a plăcut atât de mult pe moment încât a doua zi m-am trezit cu gândul că trebuie să mai încerc o dată", mărturiseşte Andrei.

A început să ia bani pe ascuns de la părinţi

Şi dorinţa sa avea să fie îndeplinită câteva zile mai târziu, când unul dintre amicii săi l-a chemat la încă o „linie". La o lună de la „botez" a dat şi primii bani pe etnobotanice. „Cam din acel moment am început să trag zilnic. Îmi cumpăram câte un pliculeţ şi-mi ajungea câteva zile. Cu timpul, toleranţa la ele (n.r. etnobotanice) a scăzut şi am început să trag mai mult. Atunci au început şi probleme cu banii. Ai mei îmi dădeau destui bani, însă şi etnobotanicele erau destul de scumpe. Când rămâneam în pană, mai umblam în portofelul mamei"

Prietena l-a determinat să se lase

După ce a început să slăbească, să-i intre ochii în orbite şi să nu mai ţină minte lucruri banale, Andrei a decis că e timpul să se lase. Nu astea au fost motivele care l-au determinat să o facă însă. Acum trei luni a cunoscut-o pe Georgiana şi, după ce aceasta a aflat că se droghează atât de des, a decis să lase deoparte etnobotanicele. „Ea mi-a zis că am de ales între ea şi drogurile mele. Am ales-o pe ea", a mai spus tânărul.

..............................................................................................................................................................................................................................................................................

Adevărul de Seară: Cum au reacţionat părinţii tăi când au aflat că te droghezi?

Andrei: Păi, nu prea au aflat. Tatăl meu munceşte la o companie mare şi e plecat mai tot timpul de acasă. Cu mama mă vedeam tot aşa, seara, când venea de la muncă. Şi cum sunt singur la părinţi, nu avea cine să mă pârască mamei sau tatei (râde).

 

AdS: Prietenii ce ziceau?

Andrei: Ei au fost primii care mi-au spus că m-am schimbat. Că nu mai eram eu însumi. Începusem să fiu agresiv cu cei mai buni prieteni, cu care mă cunoşteam de mult timp. Mă panicam de la chestii prosteşti. Când eram pe prafuri, mi se parea că toată lumea are ceva cu mine.

Ads: Ai o lună de când nu mai tragi. Ti-e greu?

Andrei: Mi-e destul de greu, dar încerc să mă controlez. La prafurile astea pe care le băgam eu e mai mult vorba de dependenţa psihică, decât fizică. Adică, nu paţeşti nimic dacă nu mai bagi. Însă iţi place la nebunie să le iei şi asta te determină să mai încerci o dată şi încă o dată, până ajungi să tragi pe nas în fiecare zi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite