Doliu în cultura vasluiană/ A murit Ioan Mancaș, directorul Muzeului Județean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După multe zile de suferință, Ioan Mancaș, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare", nu a mai rezistat durerii și a trecut în lumea celor drepți ieri dimineață, la ora 09:30.

Ioan Mancaș, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură, a fost unul dintre cei mai mari istorici și muzeografi din țară. El suferea de câțiva ani de o boală cruntă, cancerul, cu care s-a luptat până în această dimineață. În urmă cu aproximativ două săptămâni, el a suferit o intervenție chirurgicală la un spital din Iași, în urma căreia toată lumea care îl cunoștea spera că se va face bine. În tot acest timp, a fost mutat la terapie intensivă, însă, din cauza faptului că era bolnav și de diabet, operația nu s-a prins. A făcut hemoragie internă, iar în această dimineață inima sa a încetat să mai bată.

Muzeul şi cinematograful, preferatele sale

Pasionat încă de mic de istorie, Ioan Mancaş a ales activitatea de muzeograf imediat după ce a ieşit din băncile facultăţii, iar de atunci a urmat o perioadă de formare continuă, specializându-se în muzeologie şi management cultural, cu o diplomă obţinută în Danemarca (1994).

„Muzeul este felul meu de a fi. Am lucrat aici încă de la început şi chiar nu-mi imaginez cum ar fi fost să fi făcut altceva", a spus directorul celui mai important muzeu din judeţ în ultimul său interviu acordat ziarului „Adevărul de Seară" Vaslui. (Citește aici interviul dat de Ioan Mancaș)

Alături de oameni de seamă ai orașului Vaslui, cum ar fi  I. Bran și Valentin  Silvestru, Ioan Mancaș a fost inițiatorul teatrului de umor „Constantin Tănase" și a reprezentat totdeauna cu cinste și responsabilitate cultura romanească.

Ioan Mancaș s-a putut lăuda ca fiind cosemnatar al primei lucrări dedicate celor 140 de ani de la înfiinţarea Academiei Române. El a renunţat la prima dragoste, rugby-ul, pentru a oferi vasluienilor istorie şi cultură. Profesorul vasluian a contribuit în mod hotărâtor, încă din 1974, la înfiinţarea Muzeului Judeţean, instituţie pe care a condus-o până ieri. El a mai fost responsabil și de tematicile expoziţiilor de la Muzeul „Ştefan cel Mare" şi de la cel din Huşi.

De asemenea, a administrat cu succes Întreprinderea Cinematografică Vaslui şi a publicat revista „Acta Moldaviae Meridionalis".

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite