Directoarea de la SC Vascar SA Vaslui, anchetată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Ciuburciu
Gabriela Ciuburciu

Gabriela Ciuburciu, directorul uneia dintre cele mai cunoscute societăţi de prelucrare  a cărnii din Vaslui, este anchteată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce şi-ar fi însuşit, ilegal, aproape 200.000 de euro din banii destinaţi unui proiect european.

Mai mult, ea mai este acuzată de procurorii DNA de luare de mită, de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false pentru a obţine pe nedrept fonduri europene, înşelăciune în convenţii, spălare de bani şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului, „în cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce vizează modernizarea fabricii de produse din carne a societăţii comerciale.
În contextul derulării acestui proiect, în perioada 2005 - 2006, inculpata Ciuburciu Gabriela, în calitate de acţionar majoritar şi director general al SC Vascar SA, cu sprijinul altor persoane învinuite în acest dosar penal, s-a implicat în fraudarea procedurilor de achiziţii efectuate de firma pe care o reprezenta în cadrul proiectului cu scopul de a transfera, cu încălcarea regulilor elementare de asigurare a transparentei şi a liberei concurenţe între agenţii economici, sume cât mai mari de bani din fonduri publice (europene şi naţionale) în patrimoniul propriu, în cel al societăţilor pe care le controla, precum şi în cel al altor companii ale unor persoane din sfera sa de influenţă.
În acest scop, inculpata Ciuburciu Gabriela a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Nord Est Iaşi mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte, având ca rezultat obţinerea fără drept a finanţării nerambursabile în valoare totală de aproximativ 1,4 milioane de euro (calculat la cursul din perioada efectuării plăţilor). În plus, pentru a atribui contracte de achiziţii în cadrul proiectului prin simularea legalităţii desfăşurării procedurilor, Ciuburciu Gabriela a primit cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor societăţi comerciale din străinătate, suma totală de 185.550 de euro. Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestei sume si pentru a-i ascunde adevărata provenienţă, inculpata a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte si alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii."

Tribunalul Iaşi a decis cercetarea Gabrilei Ciuburciu în stare de libertate, însă a obligat-o pe aceasta să nu părăsească ţara pentru următoarele 30 de zile. Decizia nu a fost un pe placul procurorilor, care au făcut recurs.

Citeşte în ediţia tipărită a ziarului „Adevărul" de mâine, 5 iulie, ce a declarat Gabriela Ciuburciu despre toate aceste acuzaţii.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite