Copil orfan: „Mă întorc la mamaia şi dorm pe preş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mădălina Cucoş (13 ani) este îngrozită că s-ar putea întoarce la orfelinat, după şase ani în care a avut un cămin. Tot mai mulţi asistenţi maternali renunţă la copiii pe care-i au în grijă, după ce Guvernul a anunţat că le va tăia 25% din alocaţie.

Mădălina Cucoş şi-a pierdut mama pe când avea doar 6 ani, iar ea şi ceilalţi trei fraţi ai au rămas în grija unei bunici. După ce a terminat clasa I, ea şi cu un frate mai mic au fost încredinţaţi familiei Roiu din Vaslui. Copiii au rămas împreună aproape doi ani şi jumătate, însă băiatul avea probleme de natură psihică şi a fost dat în grija altei familii.


Teodora şi Ion Roiu au crescut-o pe Mădălina ca pe propriul lor copil. Scăderea alocaţiei pentru îngrijirea copilului ar putea însă destrăma familia „de împrumut“ a Mădălinei. „Până acum a fost cum a mai fost, dar de acum chiar nu ştim ce vom face, mai ales că vor să ne mai ia din bani“, s-a plâns Teodora Roiu. „Eu mă simt foarte bine aici. Ei sunt foarte buni cu mine şi îmi iau tot ce vreau“, a spus fetiţa.


„Dacă voi fi dusă în altă parte, cu siguranţă voi fugi“


Se încruntă imediat la auzul scenariului că ar putea fi trimisă la altă familie, în cazul în care „mamaia“ şi „tataia“ nu vor reuşi să se descurce cu banii. „Dacă voi fi dusă în altă parte, cu siguranţă voi fugi şi mă voi întoarce la «mamaia» şi la «tataia». Voi dormi şi pe preşul de la uşă dacă va fi nevoie, dar eu nu vreau să plec de aici“, a mai spus copila.


„Este ca şi copilul meu“


Soţii Roiu spun că vor încerca din răsputeri să o păstreze pe Mădălina în familie. „Este ca şi copilul meu, în fiecare seară îi aduc câte ceva bun, măcar o bomboană.Voi încerca să fac totul pentru ea, chiar şi atunci când voi fi în cârje“, a subliniat Ion Roiu.


Ataşamentul bărbatului pentru fetiţă este explicat de soţie. „Ion, când era mic, a fost crescut de o mătuşă, iar prin 2004, când a văzut la televizor nişte cazuri despre copii orfani sau abandonaţi, a plâns şi a spus că ar vrea să ajute şi el. Aşa s-a născut ideea de-a lua un copil în plasament, iar acel copil a fost să fie Mădălina“, a adăugat Teodora.


Şefii de la Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui văd viitorul sumbru. „Remuneraţia este de aproximativ 600 de lei, însă după reducere, un asistent maternal va câştiga circa 450 de lei“, a spus Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite