Copil din Vaslui cu boală rară, internat la Pediatrie la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de copii din Iași
Spitalul de copii din Iași

Un băieţel de 8 ani din Vaslui a fost internat sâmbătă dimineaţa la Spitalul de Copii „Sfânta Maria" din Iaşi după ce a fost diagnosticat cu poliradiculonevrită, o boală care l-a paralizat şi care îi pune viaţa în pericol.

Familia unui băieţel de 8 ani din Vaslui trăieşte un coşmar după ce sâmbătă dimineaţă, copilul perfect sănătos până atunci, nu şi-a mai putut mişca picioarele, scăpa capul pe spate şi nici nu mai putea vorbi. Adus la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria" din Iaşi, copilul a fost diagnosticat cu Sindromul Guillain Barre, sau poliradiculonevrită, o boală rară a sistemului nervos, cu o evoluţie rapidă, astfel că de la nişte banale înţepături sau furnicături în degete poate ajunge în câteva zile la paralizie completă.

„Totul a debutat cu un episod diareic căruia părinţii nu i-au dat atenţie şi s-a ajuns ca băieţelul să nu mai poată merge. A fost adus imobilizat, abia putea vorbi, este răguşit şi prezintă tulburări de deglutiţie. Dacă îi vor fi afectate căile respiratorii va trebui să-l trecem pe respiraţie artificială. Şansa de a se pierde este destul de mare", spune doctorul Maricel Burlacu, purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria" din Iaşi.

Specialiştii infecţionişti, ramura medicinei care se ocupă de tratarea poliradiculonevritei, mărturisesc că totul a putut fi declanşat de o înţepătură a unui ţânţar şi că tratamentul este extrem de complex. „Este o boală grea. Un medic infecţionist de la noi se duce în permanenţă la Pediatrie pentru a-i face recomandări de analize. Este foarte greu de determinat de la ce a pornit totul, e posibil de la un virus transmis prin înţepătură de ţânţar sau poate fi o reacţie tardivă a unei muşcături de căpuşă", spune profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva" din Iaşi.

Anual, în Moldova se înregistrează câte patru-cinci astfel de cazuri, iar cei mai predispuşi sunt copiii cu imunitatea scăzută.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite