Copiii vasluieni daţi în plasament, crescuţi de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectificarea bugetară de luna aceasta aduce la Vaslui doar 1% din banii necesari judeţului, iar cei peste 1.300 de asistenţi maternali sunt printre primele categorii sociale sacrificate de guvernanţi. Cele 86 de primării din judeţ au fost vitregite la împărţirea banilor. Majoritatea fondurile ajung la programul „Lapte şi corn“.

Din totalul de 62,8 milioane de lei, doar 1,8 milioane vor fi împărţite către cele 86 de primării din judeţ, restul banilor fiind destinaţi programului „Lapte şi corn“ pentru şcoli. 
Asta înseamnă că tot mai multe unităţi administrativ-teritoriale se văd puse în situaţia de a-şi închide porţile. Mai bine de jumătate dintre ele sunt restanţiere la plata salariilor şi a utilităţilor.

„Suntem condamnaţi la sărăcie. Nu au fost alocate fonduri pentru salarii pentru a ne obliga să dăm oamenii afară. Toată speranţa noastră a fost în această rectificare bugetară. La Consiliul Judeţean (CJ) suntem sub normativul de angajaţi aprobat de minister. Avem deja mai puţin cu 40 de persoane faţă de schema de personal aprobată. Nu am să dau oamenii afară, dar vor sta ei acasă pentru că nu vor fi plătiţi!“, s-a plâns Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui.

Conturile CJ, goale

Primarii spun că nu au soluţii pentru a ieşi din impasul financiar. „Nici nu îndrăznesc să mă gândesc la ce va urma. Dacă situaţia nu se va schimba şi nu vor fi alocate şi alte sume suntem terminaţi. Salariile au fost diminuate, sporurile sunt tăiate. Nu avem niciun leu în conturi. Nu ştiu în ce parte să o luăm“, a declarat primarul comunei Hoceni, Vasile Ţabără.

Venituri întârziate în asistenţa socială

Un alt segment care are de suferit este cel al protecţiei sociale, care consumă 35% din valoarea bugetului. Asta înseamnă că cei aproximativ 1.500 de asistenţi maternali se văd nevoiţi să muncească fie din plăcere, fie să ducă micuţii pe care îi au în grijă înapoi la stat.
„Sunt restanţe la plata însoţitorilor persoanelor cu handicap, avem datorii la utilităţi, plus că ne trebuie bani pentru reparaţii şi igienizare în şcoli. Este jale. Nu
ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie până acum“
, a declarat primarul comunei Soleşti, Mona Bujor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite