Vaslui: Infracţiuni cu duiumul pentru minorii vasluieni. În fiecare zi cel puţin un copil se alege cu dosar penal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii se apucă de furat de la vârste din ce în ce mai fragede
Copii se apucă de furat de la vârste din ce în ce mai fragede

Minori cu vârste din ce în ce mai fragede încalcă legea în judeţul Vaslui. Cel mai recent caz este cel al unor copii din Murgeni, despre care se crede că nici nu au intrat la şcoală, care au spart grădiniţa din localitate. 

În judeţul Vaslui în fiecare zi un minor este cercetat pentru o infracţiune. Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, cele mai multe dintre ilegalităţile comise de către adolescenţi sau copii sunt furturile. Majoritatea acestora sunt de mică anvergură, însă asta nu-i împiedică pe oamenii legii să le facă minorilor dosare penale.

„În ceea ce priveşte vârsta autorilor, predomină cei cu vârsta între 15-17 ani, iar în ceea ce priveşte mediul familial din care provin, cei mai mulţi sunt din familii obişnuite şi în general sunt lipsiţi de supraveghere", ne-a spus Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Au furat jucării

Chiar dacă nu au atins încă vârsta majoratului, mulţi minori sunt infractori în toată regula. Un tânăr de 17 ani a fost arestat anul acesta după ce a fost la un pas să omoare un prieten şi alţi 11 au avut de a face cu poliţiştii după ce au fost implicaţi în bătăi cu bâte, cuţite sau topoare.

Nu doar faptele antisociale grave sunt cele care îi sperie pe poliţişti, ci şi faptul că mulţi minori cu vârste fragede o apucă pe calea largă a infracţionalităţii.

Un exemplu de-a dreptul incredibil vine de la Murgeni, acolo unde trei copii, despre care se presupune că nici nu au intrat la şcoală, au spart un geam al unităţii şi au furat o sacoşă cu jucării din cancelarie şi dintr-o sală de clasă. După ce au furat cât au putut căra, cei trei copii şi-au făcut nevoile în interiorul instituţiei de învăţământ. Au fost zăriţi la ieşire de o femeie de serviciu, însă până să ajungă poliţiştii au dispărut. Oamenii legii nu i-au identificat nici până la această oră, dar spun că există un cerc de suspecţi.

Gradiniţa din Murgeni

 Psihologii trag un semnal de alarmă

„Erau şi calculatoare în grădiniţă, însă hoţii nu s-au atins de ele. Cel mai probabil erau doar nişte copii mici şi de asta au furat doar jucării. Fapta este îngrijorătoare, însă", ne-a declarat Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct.

Semnale de alarmă trag şi psihologii, care spun că instituţiile statului, dar şi părinţii, ar trebui să se implice mai mult nu în pedepsirea acestor fapte, ci mai degrabă în prevenirea lor.

„Mulţi copii fură pentru că asta văd la fraţii mai mari, la părinţi. Sunt însă şi destul copii care ajung să comită o faptă antisocială pe fondul neglijenţei cu care sunt trataţi de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. E foarte important ca acestor copii să li se explice foarte bine ce înseamnă o infracţiune. Mulţi poate o fac din joacă sau din dorinţa de afirmare în faţa anturajului, însă repercursiunile în comportamentul lor viitor pot fi importante", ne-a explicat Luciana Pricop, psiholog.

Potrivit datelor furnizate de către IPJ Vaslui, 135 de minori s-au ales cu dosar penal în primul trimestru al acestui an, pentru comiterea diferitor infracţiuni.

____________________________________________

Cauzele care îi determină pe copii să încalce legea:

- lipsa mijloacelor de subzistenţă şi scăderea nivelului de trai a populaţiei, minorii încercând să-şi procure diferite bunuri prin săvârşirea de infracţiuni;

- nivelul scăzut de şcolarizare al minorilor;

- supravegherea necorespunzătoare din partea părinţilor

- necunoaşterea anturajului copiilor, a locurilor pe care aceştia le frecventeză, precum şi a preocupărilor acestora;

- instigarea minorilor de către majori - în general infractori - la comiterea de infracţiuni sau atragerea lor în grupuri infracţionale.

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite