Au început şcoala înghesuiţi în Ocolul Silvic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Deşi începutul de an şcolar ar trebui să însemne bucurie, pentru copiii şi dascălii de la şcoala din localitatea vasluiană, Fâstâci, clopoţelul a sunat cu amărăciune. În loc să înveţe în şcoală nouă, aceştia iau lecţii înghesuiţi în nişte camere mici cât o cutie de chibrituri.

Toţi cei 80 de elevi care aparţin şcolii cu clasele I-VIII din Fâstâci, comuna Cozmeşti, s-au prezentat nerăbdători în prima zi de şcoală şi au răspuns „prezent" la strigarea catalogului. Cu toate astea, în ochii lor se putea citi tristeţe nemărginită ştiind că vor trebui să înveţe înghesuiţi, în nişte clădiri improprii care stau să se dărâme.

Mai exact, micuţii îşi desfăşoara orele Ocolul Silvic şi a unui cabinet medical, deşi la doar câţiva paşi există o clădire începută  în 2006. Paradoxal, şcoala nouă există şi e aproape gata, însă de aproape 6 ani lucrările au fost sistate în urma unor neânţelegeri apărute între fostele autorităţi locale şi constructor. „Nu ştiu ce a fost până acum şi nici nu mă interesează. Am făcut memorii peste tot, inclusiv la doamna ministru Andronescu care ne-a promis că ne ajută. Ar mai trebui 1,7 milioane de lei ca această şcoală să fie terminate şi utilată complet şi sper să primi aceşti bani", ne-a declarant primarul comunei, Mihai Sima.

Înghesuiţi în nişte cămăruţe

Autorităţile au găsit o soluţie de compromis şi i-au închesuit pe copii în nişte încăperi  de 3 pe 4 metri. Spre exemplu, cei 30 de elevi ale celor două clase a VI-a ale şcolii învaţă în aceeaşi sală, ceea ce înseamnă că micuţii stau câte trei în bancă. „Aşa ne chinuim, nu avem soluţii. Sperăm ca noul primar să rezolve odată această problemă, deoarece ne-am săturat. Eu nici măcar nu mai am curajul să sper şi prefer să nu mă mai gândesc şi să primim o veste bună", ne-a spus şi Manuela Ciobanu, directorul şcolii.


Şcoala nouă a început să se degradeze

Şcoala nouă a început să se degradeze

Se ceartă prin instanţele de judecată

Ultimii bani pentru şcoala din Fâstâci au fost alocaţi în 2008. Este vorba de 1,4 milioane de lei, după ce până atunci, se cheltuise tot atât. Din nefericire, fondurile nu au fost cheltuite la timp, iar Ministerul Educaţiei le-a retras.

De 6 ani, toată lumea speră să se mute în clădirea cea nouă. De 6 ani, se primesc doar promisiuni deşarte. Litigiile dintre constructor şi fostul primar, Vasile Aporcăriţei, nu mai contenesc. Edilul de atunci a refuzat cu vehemenţă să dea autorizaţie de construcţie pe motiv că firma constructoare a refuzat să mai lucreze pe datorie. Neoficial însă, această variantă este pe jumătate adevărată. Într-adevăr, constructorul mai are de încasat aproximativ 300.000 de lei pentru lucrări făcute în avans, însă localnicii spun că cei doi nu se înţeleg după ce fostul primar l-a obligat pe constructor să cumpere lemn pentru acoperiş de la firma sa.

Această ultimă variantă este confirmată şi de patronal societăţii care a construit unitatea de învăţământ.

S-au făcut expertize tehnice de către ambele părţi, iar acum toată lumea aşteaptă ca judecătorii să dea verdictul cel bun pentru a se putea demara, din nou, lucrările. „Fostul primar nu a vrut intenţionat să dea autorizaţie de constructive, deşi a primit mână liberă şi de la Prefectură şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Eu am arătat disponibilitate, dar în limita legii. Nu a vrut să dea autorizaţie deoarece dorea să lucreze cu alte firme, deoarece nu am vrut să cumpăr de la el. A făcut tot ce a fost posbil să piardă banii pe care i-a priit de la minister. Sper ca noua conducere a Primăriei Cozmeşti să dea dovadă de înţelepciune", ne-a declarant Constantin Puşcaşu, administratorul firmei care s-a ocupat de construcţia Şcolii din Fâstâci.

Atât elevii, cât şi dascălii sunt dispuşi să mai aştepte un an, iar din 2013 să înveţe în şcoala de peste drum.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite