Contracte grase pentru fosta firmă a primarului din Huşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţii de milioane de lei organizate de administraţia locală sunt câştigate de societatea unde a fost acţionar Ioan Ciupilan. Constructorii din municipiu au reclamat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor că edilul patronează din umbră fosta firmă, asigurându-i viitorul financiar.

Ioan Ciupilan (foto) este acuzat că încă ţine frâiele SC Geli SRL şi truchează licitaţiile din administraţia locală  pentru ca, prin intermediul fostei sale firme, edilul să obţină bani frumoşi din contracte grase cu statul.


Noul scandal a plecat de la rezultatele licitaţiei menite să stabilească firma ce se va ocupa de marea asfaltare din oraş, în cadrul proiectului „Regenerarea municipiului Huşi prin modernizarea spaţiilor urbane“. Pe 24 iulie anul acesta, primarul Ioan Ciupilan a anunţat, în mod oficial, că firma care se va ocupa de asfaltarea oraşului va fi Viacons Rutier din Huşi, deşi o altă firmă, Electrica Serv din Ilfov, făcuse contestaţie.


Mai mult, după consumarea etapei finale a licitaţiei, o altă firmă, Tehnic-Asist din Botoşani, societatea care a licitat cu cel mai scăzut preţ dintre toate cele opt firme care s-au înscris la licitaţie, a contestat şi ea desemnarea Viacons Rutier SRL ca fiind câştigătoare.


Prietenii edilului, abonaţi la contracte cu statul


Practic, firma huşeană câştigă licitaţii de lucrări publice pe bandă rulantă în municipiul Huşi şi în comunele învecinate, multe dintre ele fiind date sub antrepriză fostei societăţi a primarului Ciupilan, adică SC Geli SRL. Aceasta din urmă este patronată acum de unul dintre oamenii de casă ai edilului, Florin Gavrilescu. El este cunoscut în oraş ca fiind cel mai bun prieten al lui Ioan Ciupilan.

Proiectul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) a Huşiului a fost semnat anul trecut pe 7 octombrie, în prezenţa ministrului Elena Udrea, dar licitaţia de 8 milioane de euro a fost amânată.


Motivul a fost, susţin constructorii, crearea condiţiilor ca firma SC Viacons Rutier, cea care o subcontractează pe Geli SRL (fosta firmă a primarului), să câştige.


Adrese de lămurire semnate de primar


Mai mult, una dintre firmele înscrise la licitaţie, care a şi fost descalificată, susţine că unii participanţi au primit adrese de lămuriri semnate chiar de edil, deşi acesta nu făcea parte din comisia de licitaţie. „Nu este nimic adevărat, eu nu am semnat niciun document. Mai mult, nu eu am decis cine a câştigat licitaţia, ci comisia de licitaţie şi un expert financiar angajat de Primărie. Unele societăţi, cum ar fi Transmir din Murgeni, Tancard SRL din Galaţi, Asiri SRL Piatra Neamţ şi Cominco-Oltenia din Vâlcea nu au respectat Hotărârea de Guvern 929, alineatul 36, cu privire la nerespectarea caietului de sarcini“, a replicat primarul Ioan Ciupilan.


Concret, edilul susţine că firmele menţionate de el nu au respectat cantităţile de material depuse iniţial în caietele de sarcini sau au modificat valoarea licitată. Cu toate motivaţiile primarului, o parte din cei care au pierdut la licitaţie au făcut o plângere la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). 


În prezent, se analizează reevaluarea ofertelor după contestaţia depusă de SC Tehnic-Asist SRL, urmând să fie dat un verdict zilele următoare şi să fie stabilit câştigătorul licitaţiei de 8 milioane de euro.


Un exemplu de licitaţie controversată, povesteşte unul din constructorii revoltaţi, este cel pentru construirea unui sistem de colectare selectivă în comuna vasluiană Dimitrie Cantemir.


„Voi da constructorul în judecată“


Valoarea proiectului a fost de 4,5 milioane de lei. Licitaţia a fost câştigată anul trecut de firma SC Viacons Rutier, care a subcontractat  apoi lucrarea firmei Geli SRL, unde primarul Ioan Ciupilan a fost asociat.


Cu toate că a avut termen final de execuţie data de 31 august 2010, firma condusă de Florin Gavrilescu, cunoscut în Huşi ca prietenul primarului, a terminat lucrările abia în luna aprilie a acestui an, chiar dacă a încasat la timp cele 4,5 milioane de lei şi nu avea probleme financiare. Întârzierea i-a provocat primarului din comuna Dimitrie Cantemir dureri de cap. Acesta trebuie să restituie Ministerului Dezvoltării peste 45.000 de euro pentru că nu a fost respectat termenul de execuţie a lucrării, caz în care nu-şi poate recupera nici TVA-ul.


„Pe 6 octombrie am fost chemat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru reconciliere. Sper să găsesc înţelegere şi să recuperăm banii din TVA, altfel voi da constructorul în judecată“, a ameninţat primarul Viorel Florea. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite