Cine a fost Constantin Teodorescu şi ce a însemnat acesta pentru Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul chirurg a fost unul dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură bârlădeni din ultimul deceniu. Datorită lui, sute de activităţi culturale au fost organizate la Bârlad.

Doctorul Constantin Teodorescu s-a născut în localitatea Murgeni din judeţul Vaslui, pe 30 septembrie 1939. A urmat cursurile Colegiului Naţional Gheorghe Roşca Codreanu, iar în 1964 a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iaşi. A ocupat prin concurs funcţiile de  extern de spital(1962-1964), intern de spital (1964- 1967), secundar de chirurgie generală(1967-1969), medic specialist de chirurgie generală la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

În 1968 a ocupat prin concurs funcţia de preparator de chirurgie generală până în 1977. În această perioadă a efectuat şi studiile doctorale în specialitatea chirurgie pe o temă de oncologie.

Prin transfer, din 1977 şi până în 1990 şi-a desfăşurat activitatea ca medic primar chirurg şef secţie la Spitalul de Adulţi Bârlad. În perioada 1990- 2007 şi-a continuat activitatea ca şef Secţie în Spitalul municipal din Tecuci până la pensionare.

Pentru actele de cultură a avut o pasiune fără limită pentru care s-a dăruit necondiţionat. Constantin Teodorescu a susţinut organizarea a numeroase manifestări ştiinţifice şi culturale în spitalul din Bârlad cât şi în cel din Tecuci. În 1985 a participat la înfiinţarea Secţiei de numismatică din judeţul Vaslui.

În 1992, la Tecuci a înfiinţat Secţia de numismatică. S-a implicat şi a colaborat activ la publicaţiile: Observator, Semnal şi Tecuciul Cultural. A scris  editoriale la ziarul Păreri Tutovene, rubrici medicale şi de cultură generală.

A înfiinţat la Bârlad publicaţiile: „Bârladul Cultural", „Bârladul" şi din 1991 Fundaţia Culturală  Dr. Constantin Teodorescu sub patronajul căreia a iniţiat şi organizat zeci de evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută.

Este Cetăţean de onoare al municipiului Bârlad, iar în ultimele  două legislaturi a deţinut funcţia de consilier local( PSD) , fiind preşedintele Comisiei de Cultură a municipiului Bârlad.

Donaţii

În 1987 a donat Muzeului Judeţean Vaslui, Colecţia de artă contemporană „Dr. C. Teodorescu". A colaborat timp de trei decenii cu colectivul Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad, unde, de asemenea, a oferit o impresionantă şi valoroasă colecţie de artă. Pentru spaţiul public a mai oferit lucrări de sculptură în Bârlad, Vaslui şi Brăila, şi lucrări de artă la Colegiul Naţional Gheorghe Roşca Codreanu şi Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Bârlad. A iniţiat şi coordonat publicarea a numeroase cărţi de analiză politică, culturală şi socială, albume de prezentare a  Bârladului, Vasluiului şi Huşului.

La iniţiativa Dr. Constantin Teodorescu, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local, pe 15 ianuarie 2011 a luat fiinţă Centrul Mihai Eminescu.

Sursa: Fundaţia Dr. Constantin Teodorescu

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite