Chiriaşii din casa lui Cuza, în război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru familii locuiesc în clădirea din Bârlad în care a văzut lumina zilei înfăptuitorul Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859 . Edilii au transformat casa lui Cuza în patru locuinţe sociale. Turiştii, puţini la număr, fac poze de la gard, iar placa memorială de la intrare a ajuns uscător pentru rufe.

Puţini ştiu că în cartierul Podeni din Bârlad, la numărul 95A, o filă din istorie este ignorată de autorităţi şi de chiriaşi. În locuinţa în care s-a născut domnitorul Alexandru Ioan Cuza trăiesc patru familii care se războiesc din cauza spaţiului insuficient. Familia Handrea locuieşte aici de mai bine de 35 de ani. „Erau pereţi sparţi, porcii se plimbau prin curte nestingheriţi când ne-am mutat. Noi am reparat pereţii, am pus uşi şi geamuri", a povestit Maria Handrea, care se plânge că nu se poate odihni din cauza familiei Lupu care ascultă manele şi petrece în fiecare seară.

„Mai ascultăm şi noi o muzică"

Cinci persoane locuiesc perete în perete cu Maria Handrea, într-o cămăruţă care nu depăşeşte 15 metri pătraţi. Capul familiei, Sebastian Lupu (38 de ani), recunoaşte că mai dă din când în când câte o petrecere. „Suntem tineri, mai ascultăm şi noi o muzică. Se aude pentru că sunt pereţii subţiri", a spus el. Bărbatul nu ştie ce se sărbătoreşte la 24 ianuarie şi nici cine a locuit în casa din care ocupă o cameră. Principala sa preocupare este să se plângă de condiţiile în care trăieşte. „Am zis că mă duc la Primărie să-mi dea alt loc în care să stau, acesta este prea îngust", a mai spus Lupu.

Citiţi şi:

A fost Alexandru Ioan Cuza un dictator? (I)

A fost Alexandru Ioan Cuza un dictator? (II)

Elvira Pal (72 de ani) şi fiul ei, Robert, se ceartă cu vecinii tot pentru spaţiu. „Noi stăm aici de 20 de ani. E greu, ceilalţi au o grămadă de loc, iar noi stăm ca vai de noi", s-a  plâns bătrâna. A patra cameră din casă i-a revenit Mariei Diaconu (85 de ani). Toate cele patru familii care locuiesc în imobil plătesc chirie între 50 şi 75 de lei Primăriei Bârlad. Ei povestesc că, de-a lungul timpului, puţini turişti au vizitat casa, chiar dacă imobilul ar trebui să fie inclus în circuitul istoric al oraşului. „Foarte rar mai vine câte un tânăr, face o poză de la poartă şi pleacă. Înăuntru ce să vadă?", a mai spus Maria Handrea.

O placă memorială ştearsă de vreme

Maria Handrea, în faţa casei în care s-a născut Al. I. Cuza

Casa în care s-a născut Cuza, la 20 martie 1820, a fost construită  în urmă cu 200 de ani. Singurul lucru care mai aminteşte că în acea casă s-a născut înfăptuitorul Micii Uniri este o placă memorială ce a fost dezvelită acum 21 de ani. Ştearsă de vreme, aceasta este folosită de multe ori ca suport pentru rufele scoase la uscat de chiriaşi.

Rupţi parcă de realitate, oficialii bârlădeni au organizat cinci zile de activităţi culturale în cinstea Unirii Principatelor Române. În program a fost inclusă şi o vizită a liceenilor la casa din Podeni. Tinerii ar fi trebuit să ajungă ieri în casa în care a văzut lumina zilei Alexandru Ioan Cuza. Întrebaţi de ce imobilul nu a fost transformat într-o casă memorială, reprezentanţii Primăriei Bârlad susţin că nu au bani. „Ar fi necesare locuri de parcare pentru ca cei care ar veni să viziteze să aibă unde să-şi lase maşinile. Casa Cuza este în planurile Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local Bârlad. În timp, ne-am dori ca imobilul să se transforme în casă memorială, însă pentru moment nu e nimic sigur", a declarat Constantin Niţuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.

Manifestări la Iaşi de Ziua Unirii

Preşedintele Traian Băsescu, Crin Antonescu (PNL) şi Victor Ponta (PSD), dar şi majoritatea miniştrilor au anunţat că vor sărbători luni Ziua Unirii la Iaşi. Evenimentele vor începe la ora 9.00 în Piaţa Unirii, unde vor cânta Sofia Vicoveanca, Elisabeta Turcu şi soţii Rednic. Membrii Garnizoanei din Copou au pregătit 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, care vor fi împărţite gratuit împreună cu colaci şi vin fiert.

"Pentru noi, ziuade 24 ianuarie este una obişnuită. Nu sărbătorim într-un fel anume."
Elvira Pal chiriaş

image

Ai un pont, ai filmat sau pozat ceva interesant? Scrie-ne pe vaslui@adevarul.ro sau vorbeste direct pe Messenger cu reporterii nostri la adresa adsvaslui@yahoo.com

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite