Ce activitate aţi avut anul trecut, domnilor aleşi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2 dintre cei 32 de consilieri judeţeni din Vaslui şi-au depus rapoartele, iar vicepreşedinţii fac promisiuni. Situaţia este valabilă şi în cazul aleşilor locali, care trebuiau să-şi prezinte activitatea pe anul trecut până pe 15 iunie.

Legea 215 din 2001 este foarte clară şi îi obligă atât pe consilierii locali, cât şi pe cei judeţeni să îşi prezinte rapoartele de activitate.
Aleşii noştri nu s-au grăbit însă să se achite de această obligaţie. La Consiliul Judeţean (CJ) lista ar fi trebuit să fie deschisă chiar de şefii instituţiei. Exemplul preşedintelui Vasile Mihalachi nu a fost însă urmat de cei doi vicepreşedinţi care s-au făcut că au uitat să le posteze.


Au promis însă că le vor pune la dispoziţia cetăţenilor în cel mai scurt timp. „Ştiu că nu a fost postat, dar promit să urgentez şi să rezolv şi acest aspect, mai ales că ne apropiem şi de finalul mandatului. Este normal ca cetăţeanul să ştie ce am realizat şi ce nu“, a spus Dumitru Buzatu. În schimb, cel mai tranşant a fost Constantin Constantinescu, primarul Bârladului, care a recunoscut cu nonşalanţă că nu a postat şi nici nu îşi va publica acest raport.
„Eu nu am făcut nimic pentru bârlădeni, deci nu am ce să le arăt“, a declarat edilul bârlădean.

Un banal exerciţiu de verificare a transparenţei instituţiilor din judeţ a scos la iveală lipsa de responsabilitate şi nepăsarea celor care sunt plătiţi din bani publici. La jumătatea fiecărui an, consilierii municipali sunt nevoiţi să completeze câte un raport de activitate privind munca depusă în cadrul Consiliul Local (CL).


Responsabilitatea de a rezuma în câteva pagini activităţile prestate în interesul cetăţenilor vine ca urmare a Legii 393/2004, privind statutul aleşilor locali, şi a legii administraţiei publice, 215/2001. Potrivit articolului 52, paragraful 4, al legii 393, „fiecare consilier, precum şi viceprimarii sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului“. Mai mult, această prevedere se regăseşte şi în regulamentele de organizare şi funcţionare postate pe site-urile primăriilor.


Obligaţie de serviciu, dar fără sancţiuni


Aceste rapoarte sunt, practic, instrumentul prin care oricine poate evalua activitatea aleşilor vasluieni, deoarece conţin misiunea şi obiectivele ce trebuiau atinse, situaţia indicilor de perfomanţă, prezentarea programelor desfaşurate şi a cheltuielilor aferente, nerealizări, dar şi propuneri de remedieri ale deficienţelor constatate.


Spre exemplu, ultimele rapoarte de activitate postate pe site-ul Primăriei Vaslui sunt cele aferente anului 2009. Deşi, în ultima şedinţă de Consiliu Local s-a pus în discuţie şi această problemă, rapoartele tot nu au fost postate. Singurul care a dat dovadă de transparenţă a fost primarul Vasile Pavăl, care are postat raportul de activitate pe 2010.


Nu sunt sancţiuni


Angajaţii Primăriei şi aleşii dau explicaţii hilare atunci când trebuie să explice de ce documentele nu sunt pe site. Contactaţi telefonic, mai toţi consilieri au dat vina pe secretarul primăriei, Eduard Lăcătuşu, cel care şi-ar fi luat angajamentul să se ocupe de această problemă. „Eu am lăsat raportul încă de acum două săptămâni. Domnul secretar ne-a spus că se va ocupa personal ca ele să apară pe site-ul Primăriei. Acum, nu trebuie să interpretaţi greşit, poate că sunt într-adevăr probleme. Oricum, cu excepţia celor din presă, nu ştiu dacă mai este interest vreo cineva de aceste rapoarte“, a declarat consilierul Toader Ignat.


De cealaltă parte, secretarul se apără şi dă vina pe lipsa informaticianului care este în concediu, deşi aceste rapoarte trebuiau postate până la 15 iunie. „Din păcate, atât informaticianul Primăriei, cât şi purtătorul de cuvânt, sunt în concediu şi nu are cine să le posteze. Oricum, nu toţi consilierii şi-au întocmit aceste rapoarte. Ele vor fi postate imediat cum unul din cei doi va reveni la serviciu“, a spus secretarul Primăriei Vaslui.


Nici consilierii bârlădeni şi nici cei huşeni nu s-au sinchisit să îşi întocmească şi să posteze rapoartele de activitate. Mai grav este faptul că nici edilii şefi nu au vrut să arate celor care i-au votat ce realizări sau nerealizări au avut într-un an. Mai mult, primarul Bârladului a precizat că nu va mai posta niciodată raportul de activitate.


„Un sondaj de opinie arată că 92% din cetăţenii Bârladului sunt mulţumiţi de activitatea primarului. Ce vreţi mai mult? Rapoarte se făceau pe vremea lui Ceauşescu, aşa că mă lasă rece, domnule ziarist. Sau poţi să mai scrii că nu am făcut nimic pentru bârlădeni şi de asta nu am postat acest raport despre care vreţi voi să ştiţi“, a spus iritat Constantin Constantinescu, primarul Bârladului. 


Atât pe site-ul primăriei Bârlad, cât şi pe cel al primăriei Huşi, ultimele rapoarte de activitate postate de consilierii locali sunt cele din 2009.

______________________

Doar trei aleşi judeţeni şi-au prezentat rapoartele

Legea prevede ca şi consilierii judeţeni să-şi prezinte pe pagina de internet a instituţiei rapoartele de activitate.


Practic, aleşii judeţeni, inclusiv cei doi vicepreşedinţi, aveau obligaţia ca până la mijlocul lunii iunie să facă publice documentele prin care îşi justificau implicarea în problemele comunităţii în anul 2010. Cu excepţia preşedintelui Vasile Mihalachi şi a altor doi consilieri judeţeni, Ioan Stamate şi Adrian George Iacomi, ceilalţi 30 de consilieri nu şi-au postat rapoartele de activitate nici până la această dată. Practic, judecând după site-ul instituţiei, se poate spune că 90% dintre consilieri nu şi-au făcut datoria. Acesta este şi motivul pentru care şeful Consiliului Judeţean (CJ) a promis că cel mai târziu la sfârşitul lunii viitoare rapoartele vor fi postate pe site-ul instituţiei.


„Promit să-i trag de urechi“


„Din câte ştiu eu nu există o sancţiune legală pentru nerespectarea acestei prevederi. Dar, în calitate de de preşedinte, cu funcţie de decizie, le voi atrage atenţia. În următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean promit să-i trag de urechi. Până la sfârşitul lui august rapoartele vor fi postate“, a declarat Vasile Mihalachi. Acesta şi-a prezentat pe 32 de pagini activitatea din ultimul an, iar ceilalţi doi aleşi judeţeni şi-au expus munca în maximum trei file.


Din raportul de activitate al instituţiei a reieşit că în anul 2010, CJ Vaslui s-a întrunit în 15 şedinţe, din care douăsprezece au fost ordinare, două de îndată şi una extraordinară.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite