Crimele care au îngrozit Vasluiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criminaliştii s-au folosit şi de câini-poliţişti pentru a da de urma atacatorilor
Criminaliştii s-au folosit şi de câini-poliţişti pentru a da de urma atacatorilor

În judeţul Vaslui, există câteva cazuri care sunt extrem de greu de soluţionat de procurori, deoarece ele au fost înregistrate în dosarele cu „autori necunoscuţi" (AN). Peste mai puţin de 3 ani, autorul unei crime îngrozitoare din Bârlad va scăpa de răspunderea penală, deoarece acest caz se va prescrie.

Unul dintre cele mai „urâte" astfel de cazuri este cel al victimei Maricela Tomozei, descoperită moartă pe data de 13.10.2000. Femeia avea 29 de ani, era soţie de preot şi lucra ca şi cadru medical. Cu câteva zile înainte de a fi găsită fără suflare, ea plecase împreună cu soţul într-o localitate de pe raza judeţului Galaţi, iar în preziua crimei ea plecase către casă pentru a participa la o adunare sindicală. Anchetatorii au indicii că s-ar fi urcat într-o Dacie cu numere prpvizorii care ar fi lăsat-o pe femeie la intrare în municipiul Bârlad, de unde ar fi luat o altă maşină de ocazie.

Ea a fost găsită în zona Carămidăriei şi prezenta unele leziuni care indică ştrangularea ca fiind cauza care a condus la deces. Anchetatorii cred că este vorba despre o crimă comisă ca urmare a unui jaf, deoarece femeii îi lipseau toate bijuteriile: un lănţişor de aur cu cruciuliţă, o brăţară, o verighetă şi un inel cu montură în formă de frunzuliţă. „Deşi s-au efectuat şi la acea vreme ample invesigaţii şi s-au audiat sute de persoane nu s-a ajuns la rezulate notabile", recunosc anchetatorii. Mai mult, la acea vreme nu erau uzate probele ADN. 

Şi acum, există un cerc de suspecţi, dar anchetatorii nu au dovezi concrete şi alteaptă şi de la populaţie detalii despre acest caz. Unul din principalii suspecţi era chiar soţul femeii, însă acesta s-a dovedit a fi nevinovat în urma testului cu aparatul poligraf. Acest caz se va prescrie pe 12.10.2015.

O crimă fără mobil

Un alt caz înfiorător este cel al Mioarei Anuţa Manea, descoperită moartă în data de 27.05.2004. Anchetatorii nu pot stabili care a fost mobilul acestei crime, deoarece victima avea toate bijuteriile asupra sa, spre deosebire de cazul precedent, şi nici nu există urme de viol. Femeia, originară din satul vasluian Şişcani, plecase la Vaslui la o fabrică unde lucra.

Singura asemănare cu crima descrisă mai devreme este aceea că, şi de această dată, victima a luat o maşină de ocaszie pentru a merge acasă. Anchtetatorii presupun că femeia a urcat într-un autoturism necunoscut în zona Staţiei Peco Petrom de la ieşirea din municipiul Vaslui spre Bîrlad, trupul ei fiind găsit la o săptămână după ce fusese dată dispărută de rude în pădurea Tătărăni.

Ca şi suspecţi, anchetatorii merg pe mai multe piste şi îi bănuiesc atât pe piraţii auto, cât şi pe transportatori de legume sau chiar tirişti. Deoarece trupul neînsufleţit a fost găsit la o săptămână, capturile video ale sistemului de supraveghere de la staţia Peco nu au fost de mare ajutor, însă mai există speranţe că femeia a fost văzută de cineva care ar putea da detalii despre marca autoturismului şi semnalmentele şoferului.

A fost omorât de „tovarăşii" cu care a furat

Un alt caz cu AN, de această mult mai întortocheat, este cel al lui Mihai Moraru, despre care anchetatorii cred că a murit de mâna a trei bărbaţi, toţi fraţi, cu care a mers la furat lemne şi cu care nu s-a înţeles în privinţa împărţirii materialului lemnos. Între cei patru a izbucnit un confilct, iar Mihai Moraru a ajuns la spital, fiind bătut zdravăn de ceilalţi colegi de acţiune.

După 3 săptămâni de la externare, Moraru a fost găsit decedat în urma unui scandal izbucnit între acesta şi cei trei fraţi chiar cu o seară înainte de a muri. Anchetatorii nu îi pot învinovîţi pe cei trei fraţi, deoarece victima nu a spus niciodată tot ce ştia, probabil să nu cadă şi ea la mijloc. Deşi, până la deces, Moraru a încercat să mai divulge câte ceva care îi incrimina pe cei trei, acesta nu a apucat să spună tot şi a murit. Interesant este că unul dintre agresori era minor, iar un al doilea este condamnat în prezent de Tribunalul Focşani la închisoare tot pentru fapte de mare violenţă.

Mai grav în acest caz, este şi faptul că nici cetăţenii nu au vrut să colaboreze prea mult cu organele de anchetă, ei fiind reticenţi în ceea ce priveşte declaraţiile asupra agresorilor.

Sub 1% cazuri cu AN

Potrivit procurorilor vasluieni, în acest moment procentul AN-urilor la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui este de 0,56%. Deşi este un procent extrem de mic, procurorii vasluieni nu pot sta liniştiţi atâta timp cât nu pot afla autorii. „Orice ajutor venit din partea populaţiei, chiar şi sub protecţia anonimatului, ne-ar fi de mare folos. Îi rugăm pe toţi cei care au ceva de spus şi nu au avut curajul până acum să o facă legat de vreun caz pe care îl cunosc să vină la Parchet şi să ne dea o mână de ajutor", ne-a declarat procurorul Ovidiu Berinde.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli cele mai importante informații din oraș și județ.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite