Căruţaşii circulă în voie prin Bârlad sub nasul poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teoretic, accesul atelajelor este interzis pe arterele principale ale municipiului. În realitate, caii fac concurenţă maşinilor. Poliţiştii locali spun că nu au dat nicio sancţiune până în prezent deoarece nu au văzut căruţe prin oraş.

Circulă nestingheriţi pe unele dintre cele mai aglomerate străzi din oraş, încurcă traficul sau stau la semafor roată la roată cu maşinile. Este vorba despre căruţaşii care tranzitează municipiul Bârlad, al căror număr pare să crească de la o zi la alta spre disperarea conducătorilor auto.
Şoferii se plâng că adesea au fost nevoiţi să circule în spatele căruţelor, fiindu-le imposibilă orice manevră de depăşire din cauza aglomeraţiei de pe străzile bârlădene.

„Nu mi se pare normal ca într-un oraş civilizat, aşa cum pretindem noi despre al nostru, să meargă atelajele pe lângă maşini. Am văzut de multe ori căruţe pe străzile oraşului care fie încurcau traficul, fie lăsau mizerie în urma lor. Este inadmisibil aşa ceva“, a spus Ionuţ Sandu, şofer.

„Nu am constatat cazuri de acest gen“

Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local din 2005, căruţaşii nu au acces în Bârlad decât pe anumite străzi situate la marginea oraşului. În caz contrar, aceştia pot fi sancţionaţi cu un avertisment sau cu o amendă. Cei care ar trebui să-i pedepsească pe căruţaşi sunt poliţiştii locali. Însă, aceştia spun că nu au văzut niciodată un atelaj circulând pe străzile pe care le supraveghează.

„Nu am primit nicio sesizare şi nici nu am constatat astfel de nereguli pe străzile Bârladului“, a spus Vasile Rădoi, directorul Poliţiei Locale. În timp ce poliţiştii locali  nu văd nicio căruţă sub nasul lor, sătenii circulă prin oraş cu atelajele trase de cai. Gică Pantilimon locuieşte în comuna Griviţa şi, ieri dimineaţă, a venit cu atelajul la Bârlad pentru a face cumpărături. Omul nu ştia că nu are voie să intre pe străzile principale ale oraşului şi a recunoscut că nu e prima dată când vine la cumpărături cu caii.

„Am mai fost în Bârlad şi cu alte ocazii, însă nu mi-a zis nimeni niciodată că nu e voie cu căruţa pe strada asta“, a spus bărbatul, care mergea cu atelajul pe Bulevardul Republicii, în apropierea zonei Confecţii.

35 de căruţaşi răniţi în accidente rutiere

În acest an, 29 de accidente rutiere produse pe raza judeţului i-au avut ca protagonişti pe căruţaşi. Aceştia fie nu au respectat normele rutiere şi au circulat pe străzi nepermise, fie s-au urcat în stare de ebrietate în atelaj sau nu au fost în stare să-şi controleze animalul. Astfel, 35 de persoane au ajuns să fie internaţi în spital în urma accidentelor în care au fost implicaţi căruţaşi, 10 dintre aceştia fiind în stare foarte gravă.
„Cele mai multe accidente care au avut drept cauze abaterile comise de căruţaşi s-au produs în zilele de duminică“, a precizat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite