Bunicii vasluieni îşi caută prieteni virtuali pe reţelele de socializare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 250 de pensionari s-au înscris la Biblioteca Judeţeană la cursurile gratuite pentru utilizarea calculatorului. Bătrânii sunt foarte  încântaţi de ideea şefilor instituţiei şi cred că astfel vor comunica mai uşor cu rudele plecate în străinătate.

La iniţiativa conducerii Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul“, sute de vasluieni de vârsta a treia vor putea desluşi tainele calclatorului. Instituţia a fost dotată cu încă 11 calculatoare moderne anul trecut, prin programul Biblionet, proiect finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.


„Scopul acestei investiţii era să permită accesul la informaţii pentru cât mai multe persoane. Au trecut pe la noi foarte mulţi elevi şi adolescenţi, dar ne dorim să facem ceva şi pentru cei de vârsta a treia“
, a spus Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene Vaslui, precizând că pensionarii sunt bucuroşi că pot comunica mai uşor cu rudele plecate în străinătate.


Preferă mesageria instant


„De asemenea, pot să-şi petreacă în mod plăcut timpul, navigând şi socializând cu alte persoane, ştiut fiind faptul că la bătrâneţe singurătatea este una din cele mai mari probleme“
, a adăugat Gelu Voicu Bichineţ. Pensionarii au fost împărţiţi în grupe formate din câte 15 persoane, iar cursurile gratuite vor dura o săptămână sau două, în funcţie de cum se vor descurca bunicii. Aceştia din urmă nu vor nici în ruptul capului să se facă de ruşine în faţa profesorilor. Şi-au adus caiete şi pixuri şi îşi notează fiecare comandă care trebuie executată.

Deocamdată învaţă pachetul Office, să editeze documente Word sau să facă tabele în Excel. Cu toţii sunt însă nerăbdători să înveţe să navigheze pe internet şi să folosească programele de mesagerie instant. Fiecare are măcar un copil sau un nepot plecat peste hotare şi ar vrea să discute cu ei .


„Eu am acasă laptop, însă nu prea ştiu să umblu cu el. Mi-au arătat copiii, dar nu prea am înţeles. Acum sper să învăţ şi să vobesc cu ei“, a spus Doru Calion (67 de ani). O altă bătrână care abia aşteaptă să ia legătura pe messenger cu rudele din străinătate este Elena Păduraru (72 de ani). „Eu nu am calculator acasă, dar după ce voi învăţa, voi veni tot la bibliotecă, pentru că este o sală unde pot sta la calculator să vorbesc cu copiii. Am înţeles că pot să vorbesc şi să-i şi văd în acelaşi timp. Aşa nu se compară cu telefonul şi este şi gratis“, este de părere bătrâna.


Vor cont pe Facebook


Mulţi pensionari nu vor să se rezume doar la citit ziare pe internet sau la stat la taclale cu rudele. După ce vor stăpâni mai bine comenzile pe care trebuie să le execute, vor să îşi facă pagini personale pe site-urile de socializare.


„Am mulţi prieteni, chiar şi aici în Vaslui, care au calculatoare acasă şi care stau toată ziua pe internet. Am auzit că sunt tot felul de pagini pe care poţi să-ţi faci priteni şi după ce mai învăţ să lucrez la calculator o să-mi fac şi eu o pagină din asta“, a mai spus Doru Calion.


„Acum eu nu am niciun site, dar mai târziu, cine ştie? Eu am şi fata plecată în străinătate şi probabil am să-mi fac un astfel de cont. Aşa pot să-i arăt fotografii cu mine, să văd şi eu poze cu ea. Ar fi ceva inedit, mai ales pentru noi, cei mai în vârstă, care am cam rămas în urmă cu tehnologia“, a precizat şi Ana Cumpănă (57 de ani). 

_____________________

Internet pentru toţi sătenii din judeţ

La începutul acestui an, vasluieni din 20 de oraşe şi comune au putut accesa gratuit internetul la centrele Biblionet amenajate în localităţile lor.


Ulterior, programul a fost extins la alte 20 de comune care au primit câte cinci calculatoare fiecare. Scopul conducerii bibliotecii este să extindă acest program în toate comunele din judeţ. În total ar trebui să funcţioneze peste 80 de centre Biblionet.


„Este vorba despre un program care se adresează în special zonelor cu putere financiară redusă, izolate şi cu imposibilitatea de a avea alte servicii de informare în afară de mass-media şi cărţi“, a declarat Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul“ Vaslui. El a subliniat că, până acum, programul finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates i-a adus pe locuitorii din zonele rurale în număr mare la bibliotecă.


„Indicatorii de bibliotecă scot clar în evidenţă o creştere a fluxului către aceste instituţii de cultură, cu 30-40%. O explicaţie a acestei creşteri ar fi că pot vorbi astfel cu rudele din străinătate, dar şi faptul că cei mai mulţi nu au un calculator acasă. Poate unii nu au bani şi nu îşi permit să intre într-un internet café“, a închieat Bichineţ.  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite