Blocurile din Vaslui, şubrezite de modificările ilegale din locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi locatari dărâmă pereţii fără să le pese că modifică structura de rezistenţă a imobilului
Cei mai mulţi locatari dărâmă pereţii fără să le pese că modifică structura de rezistenţă a imobilului

Pereţii sparţi la întâmplare, din dorinţa de a mări suprafaţa camerelor, reduc rezistenţa imobilului. Lucrările ilegale nu fac altceva decât să pună în pericol şi viaţa celorlalţi locatari, iar în cazul unui cutremur mai mare de 7 grade aproape trei sferturi din imobilele din judeţ s-ar putea dărâma.

Neglijenţa oamenilor este, pe lângă vechime şi intemperiile vremii care au făcut ca blocurile să se deterioreze,  un factor care duce la scăderea rezistenţei imobilelor. Mii de apartamente din judeţ au fost modificate fără avizul autorităţilor în ultimii 20 de ani, iar acest lucru a crescut riscul de prăbuşire a clădirilor în caz de cutremur.


Din dorinţa de a avea mai mult spaţiu, unii proprietarii au demolat pereţii de rezistenţă ai apartamentelor, punându-şi, astfel, viaţa lor, dar şi a vecinilor, în pericol. În cazul unui cutremur mai mare de 7 grade, spun specialiştii, cu excepţia imobilelor construite după anii 2000, aproape toate clădirile din judeţ s-ar dărâma.


În Chile, 5 ani închisoare pentru un perete dărâmat


„Nu ar rămâne nimic din clădirile din judeţul Vaslui. Tot ce s-a proiectat în judeţul nostru s-a calculat până în gradul 8 seismic“, a declarat arhitectul Leonard Negruţi. Grav e că unele dintre imobilele modificate erau deja încadrate în categoria celor cu risc seismic gradul I, fiind în pericol iminent de prăbuşire. Potrivit conducerii Inspecţiei Judeţene de Stat în Construcţii (IJSC) Vaslui, actuala legislaţie este mult prea permisivă cu cei care fac astfel de modificări, în sensul că cei prinşi nu se aleg decât cu o amendă contravenţională. „Ar trebui să se copieze modelul altor state. Spre exemplu, în Chile, cei care dărâmă un perete fac 5 ani de închisoare“, a spus Ovidiu Pascal, şeful IJSC Vaslui.


Abia în ultimii ani autorităţile au luat în serios această problemă şi au început să-i sancţioneze pe cei care îşi dărâmă de capul lor pereţii din case, fără să solicite autorizaţie de construcţie şi expertiză a lucrării. Amenzile sunt cuprinse între 100 şi 100.000 de lei,  iar valoarea sancţiunilor i-a făcut pe vasluieni să se gândească de două ori înainte de a dărâma  pereţii din locuinţă. Astfel, dacă în 2010 inspectorii de stat în construcţii au primit aproape 200 de reclamaţii, numărul acestora a scăzut simţitor în acest an. Doar 18 vasluieni şi-au pârât la IJSC vecinii care şi-au făcut modificări în apartamente.

„Oficial nu am înregistrat nicio sesizare, neoficial însă lumea se plânge că unii vecini fac modificări în apartamente. Din păcate noi, ca administratori, nu avem nicio putere şi îi îndrumăm pe oameni să meargă la ISC“, a spus şi Viorel Iacob, administratorul asociaţiei de locatari „Est Superior“. De la începutul anului, reprezentanţii IJSC Vaslui au dat opt amenzi contravenţionale, a căror valoare totală se ridică la suma de 11.500 de lei.


Moda spargerii pereţilor a ajuns la Vaslui imediat după anii ’90. Numeroase persoane care au lucrat în străinătate s-au întors cu idei moderne de amenajare a locuinţei. Cel mai des s-au spart pereţii dintre bucătărie şi camere sau dinspre balcon. În lipsa unei legislaţii ferme, vasluienii au făcut totul de capul lor.


„În casa mea fac ce vreau“


Legal, cel care doreşte să-şi modernizeze locuinţa trebuie să meargă mai întâi la un expert în construcţii şi un proiectant. Specialiştii îi vor spune dacă sunt sau nu posibile modificările, iar cu actele emise de aceştia solicitantul trebuie să meargă la Primărie după autorizaţie. „N-am ştiut că trebuie autorizaţii. Sunt proprietar şi pot să fac ce vreau în apartamentul meu. Recunosc că nu m-am interesat de acte, dar n-am făcut nimic rău deoarece n-am dărâmat pereţii de rezistenţă“, a spus Ion Neculce, care a dărâmat un perete între bucătărie şi sufragerie.

106 imobile sunt în pericol de prăbuşire

10% din imobilele situate în judeţ sunt încadrate într-o clasă de risc seismic, susţin specialiştii în construcţii. La niciunul dintre aceste blocuri nu s-au efectuat lucrări de consolidare niciodată. Potrivit datelor furnizate de IJSC, ultimele expertize au fost efectuate în perioada 1994-2000, iar ele arată că doar 106 blocuri sunt catalogate ca fiind periculoase în caz de cutremur şi că se impun lucrări de consolidare.


Fără buline roşii în Vaslui


„Tocmai din cauza acestor intervenţii ilegale în apartamente ar trebui ca toate blocurile din judeţ să fie reexpertizate. Noi credem că numărul imobilelor cu grad seismic ridicat este mult mai mare“, a precizat Ovidiu Pascal, şeful IJSC Vaslui. În judeţ, din cele aproximativ 150.000 de locuinţe şi gospodării, aproape 10% sunt cu risc seismic, iar peste 25% sunt situate în zone inundabile. Potrivit statisticilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, în municipiul Vaslui nu există niciun imobil cu bulină, cu risc seismic I. Sunt doar 40 de blocuri încadrate în clasele II, III şi IV. Inspectorii în construcţii susţin că blocuri cu bulină sunt doar în Negreşti, 6, şi 15 în Bârlad, pe străzile Republicii, Epureanu şi Cetinei, restul construcţiilor până la 106 fiind încadrate în celelalte clase de risc seismic.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite