Bilanţul ploilor de acum două zile: zeci de gospodării inundate, familii evacuate şi zeci de kilometri de drum distruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unui bilanţ provizoriu făcut de Prefectura Vaslui în urma ploilor care au avut loc acum două zile în judeţul Vaslui, situaţia este destul de gravă în mai multe comune, cea mai afectată fiin dcomuna Soleşti.

Astfel, 40 de localităţi au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic care a distrus mai mulţi stâlpi de înaltă tensiune, multe dintre ele fiind în caeeaşi situaţie chiar şi astăzi, după două zile.

Mai multe comune au fost inundate în urma ploilor torenţiale, dintre acestea comuna Soleşti fiind cea mai puternic afectată. Concret, 25 de  gospodării au fost inundate  prin pătrunderea apei şi depunerea de aluviuni în curţi şi grădini. Mai grav, 15 persoane au fost evacuate din trei locuinţe, fiind cazate la căminul cultural din localitatea Soleşti.

„Echipajele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui au lucrat intens  pentru scoaterea apei din gospodăriile inundate şi pentru eliminarea aluviunilor de pe porţiunile de drum afectate. Deasemenea au fost afectate şi drumurile săteşti, pe o  lungime de 20 km, făcându-le impracticabile din punct de vedere a circulaţiei rutiere", a subliniat prefectul judeţului, Radu Renga.

La faţa locului a fost trimisă o comisie formată  din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, ISU, Compartimentului de control si inspectie calitatea lucrarilor de construcţii Vaslui şi nu în ultimul rând, primarul comunei Soleşti, Mona Bujor. Potrivit acestei comisii, mai multe categorii de drumuri au fost afectate datorită lipsei rigolelor de colectare şi dirijare a apelor pluviale.

O parte din materialul terasamentului de pe aceste drumuri a fost spălat şi  transportat în aval. Valoarea estimată pentru refacerea drumurilor afectate, este de circa 700.000 lei.

„Pentru categoriile de drumuri naţionale am contactat Secţia Drumuri Naţionale Bârlad pentru remedierea porţiunilor cu aluviuni, pentru drumurile judeţene am luat legătura cu S.C. Lucrări Drumuri și Poduri SA Vaslui, societate aflată în subordinea CJ  iar pentru drumurile comunale vom interveni tot cu societatea mai sus menţionată, acolo unde posibilităţile consiliului local Soleşti sunt depăşite", a declarat prefectul Radu Renga.

De asemenea, ploile torenţiale au creat probleme şi în alte comune, precum Vutcani, Bălteni, Lipovăţ, Viişoara, Voineşti, Laza, Bogdăneşti unde cea mai mare problemă o reprezintă drumurile comunale şi podeţele afectate. Pagubele vor fi evaluate ulterior, situaţia urmând să fie analizată în vederea stabilirii posibilităţilor legale de intervenţii în sprijinul comunităţilor afectate.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite