Beţivii bârlădeni fac rând la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beţivii bârlădeni fac rând la Urgenţe
Beţivii bârlădeni fac rând la Urgenţe

Cultura viticolă din această toamnă a umplut spitalul de adulţi din Bârlad de persoane în stare de ebrietate.  Nu trece o zi fără ca doctorii bârlădeni să nu îngrijească cel puţin trei pacienţi care ajung pe mâna lor pe fondul consumului de alcool.

Pe lângă scandalul pe care cei mai mulţi dintre ei îl fac când ajung la spital, beţivii mai fac şi „gaură" în bugetul unităţii. La Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman" din Bârlad ajung, lunar, cel puţin 200 de persoane din cauza consumului de alcool. Pentru fiecare dintre ei se cheltuie între 300 şi 500 de lei. Ceea ce înseamnă că din bugetul lunar de 4,1 milioane de lei (inclusiv salariile personalului), spitalul cheltuie peste 80.000 de lei în fiecare lună cu tratarea beţivilor. Asta în condiţiile în care şi aşa unitatea bârlădeană funcţionează pe avarii din punct de vedere financiar. 

Cei mai mulţi pacienţi sunt agresivi

"Numărul de persoane care ajung la spital pe fondul consumului de alcool este mai mare, însă e greu de centralizat. Asta pentru că mulţi pacienţi ajung la spital cu alt diagnostic, cum ar fi pancreatita, care este cauzat tot de alcool.", ne-a spus Gabriela Daniş, directorul medical de la Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman".

"În funcţie de banii pe care îi vom primi în perioada următoare de la stat, am putea fi obligaţi să asigurăm numai urgenţele primare", a mai spus Daniş

Medicii de la compartimentul "Urgenţe" spun că s-au obişnuit să trateze beţivi şi că nu de puţine ori sunt agresaţi de către aceştia. "Am tratat un pacient care a băut ţuică zi şi noapte, timp de două săptămâni. Astfel de cazuri nu sunt rare. Îngrijorător este că majoritatea celor care ajung pe mâna noastră au un comportament neadecvat", ne-a spus doctorul Cristian Vladu.

 Beţivii la dau de furcă şi poliţiştilor

"Mulţi dintre aceştia probabil nici nu cotizează la asigurările de sănătate. Aceştia nici nu ar trebui trataţi. Nu e corect ca unora să li se ia din salarii pentru acest bir, dar de servicii să beneficieze nişte beţivi", ne-a spus Georgiana Catană, de 45 de ani.

Şi poliţiştii admit că în această perioadă au mai mult de muncă din cauza consumului exagerat de alcool. "Numărul evenimentelor la care participăm a explodat după ce oamenii şi-au cules viile. Cele mai multe cazuri apar în mediul rural", ne-a spus un poliţist criminalist.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite