Bârladul a devenit raiul infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştul verifică actele unui şofer
Poliţiştul verifică actele unui şofer

Poliţiştii din oraş se confruntă cu de două ori mai mulţi rău-făcători decât omologii lor din orice altă localitate din judeţ. În tot judeţul Vaslui au fost comise de la începutul anului aproximativ 6.000 de furturi. Jumătate dintre acestea au fost înregistrate doar în Bârlad.

Datele au fost furnizate la ultimul bilanţ prezentat de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, referitor la infracţionalitatea pe primele nouă luni ale anului 2010.

„Este o situaţie caracteristică oraşului nostru de mai mult timp. În celelalte judeţe din ţară, oraşul-reşedinţă înregistrează, în majoritatea cazurilor, infracţionalitatea mai ridicată, nu într-un municipiu, cum este în cazul nostru“, ne-a spus Vasile Chelaru, comandantul Poliţiei Bârlad.

70 de dosare la un poliţist

La nivel de judeţ, Bârladul conduce detaşat la capitolul furturi. Cei 40 de poliţişti au avut de rezolvat aproximativ 3.000 de dosare, ceea ce înseamnă că fiecărui angajat i-au revenit în medie spre soluţionare peste 70 de cazuri.

Cel mai solicitat compartiment din Poliţia Bârlad este, de departe, cel Judiciar.

„Sunt foarte multe dosare de furt cu autor necunoscut, care necesită mai mult timp pentru a fi rezolvate decât în cele în care făptaşul este cunoscut“, a precizat Vasile Chelaru.

Din cele 3.000 de dosare de furt, 850 au fost cu autor necunoscut, iar trei sferturi dintre acestea au fost rezolvate de poliţişti. Bârlădenii spun că au ajuns să le fie frică să iasă seara pe stradă. „Nu circul foarte des noaptea pe străzi, dar atunci când sunt nevoit evit zonele puţin luminate şi mă feresc mai ales de cartierele mărginaşe“, a spus Marian Grigore, contabil.

Poliţişti în prag de plecare

Şefii Poliţiei Bârlad spun că nu-şi pot explica numărul mare de furturi şi susţin că sărăcia este principalul motiv pentru care bârlădenii fură.

Totodată, Vasile Chelaru a ţinut să precizeze că subordonaţii săi sunt solicitaţi la maxim pentru a rezolva dosarele, chiar dacă organigrama instituţiei este ocupată în proporţie de 90% şi este posibil ca unii agenţi să părăsească sistemul.

„Sunt trei sau patru poliţişti care vor să-şi ia permisul pentru autovehicule grele. Nu e nimic oficial, însă, din discuţiile pe care le-am avut cu colegii, am înţeles că vor să plece pentru a deveni şoferi de TIR în alte ţări“, a recunoscut Vasile Chelaru.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite