Bârlădenii cu buletin de oraş care lucrează ca la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

4.000 de familii care locuiesc în cartierul Deal II merg la câmp şi cresc animale. Oamenii se simt rupţi de civilizaţie şi îi acuză pe edili că nu-şi dau interesul să modernizeze şi drumurile din zona lor.

Singura legătură cu mediul urban pentru bârlădenii care locuiesc în cartierul Deal II este autobuzul care vine din jumătate în jumătate de oră pe străzile din pământ. Aşezaţi ca sardelele într-o conservă, locuitorii se înghesuie la fiecare cursă pentru a prinde ruta „spre oraş“. Odată ajuns în cartierul Deal II, primul simţ care ţi se activează este mirosul. Un fum înecăcios, creat din arderea unor gunoaie, acoperă zona.

„Ne-am distrus maşinile pe drumurile astea“

Oamenii sunt destul de reticenţi în a comunica cu străinii. Între ei, se cunosc toţi însă. Fac aceleaşi activităţi zilnic.
Mulţi dintre ei au animale pe care le duc la păscut şi pământuri pe care trebuie să le muncească. Cea mai mare frustrare a lor e legată de şleaurile pe care se cunosc şi acum brazdele lăsate de roţile maşinilor la ultima ploaie mai serioasă.

„E greu, nici nu simţim că locuim în oraş. Eu am o Dacie, mai veche ea, dar cu care îmi fac treaba. Vreau să vă zic că tremură din toate părţile din cauza drumurilor. Am un vecin care tocmai a dat vreo zece milioane (n.r. 1.000 de lei) pentru a-şi repara rabla. Asta e, suntem uitaţi de lume aici“, spune, apăsat, Lucian Neagu, pensionar. Necazul cel mai mare al locuitorilor din Deal II e atunci când plouă. Când vin puhoaiele, oamenii ştiu că vor râmâne izolaţi până ce ultima picătură de apă se va usca de pe străzi.

Nici ambulanţele sau maşinile de pompieri nu ar putea intra în cartier. „Când plouă e jale, nimeni nu se mai încumetă să scoată maşina din curte. Autobuzul nu mai urcă decât până unde e asfalt“, ne-a spus Maria Dorofte.

Edilii promit asfaltări

În ultima perioadă, subiectul preferat de sporovăială al locuitorilor este legat de un proiect de asfaltare a străzilor. Reprezentanţii Primăriei Bârlad au câştigat o finanţare de peste 16 milioane de euro, iar în proiect este prins, printre altele, şi cartierul Deal II. Va mai dura însă până când promisiunile vor fi puse în practică.
Până atunci, locuitorii îşi văd de treburile zilnice. Cosesc iarba din curte, duc vacile la păscut sau prăşesc porumbul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite