Bârlădeanul Aurel Aniţei aleargă zilnic spre medaliile de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campion naţional la mai multe probe de atletism, Aurel Aniţei (56 de ani) îşi doreşte să alerge încă 30 de ani. Bârlădeanul este nemulţumit că sportul este din ce în ce mai puţin practicat de tineri, care preferă scaunul din faţa calculatorului în locul câtorva minute de mişcare.

„ADS“: De cât timp alergaţi?
Aurel Aniţei: Alerg din perioada copilăriei, dar organizat din timpul liceului. În anul 1973, sub îndrumarea regretatului profesor Stelian Dragotă, de la Liceul Silvic Câmpulung Moldovenesc, am început primele antrenamente la atletism, iar un an mai târziu am devenit campion al judeţului Suceava la cros, în cadrul competiţiei Crosul Tineretului.

Ce v-a determinat să alegeţi atletismul?
Primul antrenor mi-a împărtăşit dragostea pentru atletism, dragoste pe care am păstrat-o până astăzi. Am încercat să practic în perioada de iarnă schi fond cu rezultate sub cele de la atletism.

Copiii nu mai fac sport. Pot fi dezlipiţi din faţa calculatorului?
Este adevărat, copiii, tinerii, nu mai fac sport. Au dispărut competiţiile de masă, competiţii care antrenau mulţi elevi, studenţi, muncitori. Spre exemplu, până în ’89, participam anual la Crosul Tineretului, Crosul Tinerilor Muncitori, Cupa Forestierului, Cupa Tinerilor din Mediu Rural, Festivalul sportului vasluian şi numeroase crosuri în municipiul Bârlad. În concluzie, copiilor, tinerilor trebuie să le oferim competiţii şi profesori de sport ca regretatul meu antrenor.

Care sunt trofeele cu care vă mândriţi?
Trofee importante sunt multe. Mai ataşat sunt de cele mai recente rezultate, respectiv de medalia de argint cu ştafeta României la 4x100 de metri din cadrul Balcaniadei de atletism pentru atleţi veterani din Slovenia, unde am alergat ultimul schimb, dar şi de medalia de bronz din cadrul aceleaşi competiţii la ştafeta balcanică de 800x400x200x100 de metri, unde am alergat proba de 800 de metri.
Îmi amintesc cu plăcere de medalia de argint din cadrul Dinamoviadei din anul 1977, de medalia de bronz de la Crosul Tineretului din 1979 şi, mai recent, de titlurile de campion naţional la categoria de vârstă + 55 de ani, din 2011, la cros, semimaraton, 1500 de metri şi 800 de metri.

Care a fost cea mai dificilă cursă la care aţi participat până acum? 
Au fost multe curse dificile. În aprilie 2011, în proba de semimaraton de la Piteşti, am avut probleme pe ultimii 4 km. Numeroasele accidentări de la antrenamente, indispoziţia din ziua concursului îţi fac cursele dificile.

Când vă opriţi din alergat?  
Sportul este o activitate prioritară pentru mine. Probabil că voi mai alerga mulţi ani. Am un prieten, un model. Este vorba de colonelul în rezervă Neagu Mazilu, din Iaşi, care, la 83 ani, aleargă foarte bine. Oricum, în prezent mă antrenez o oră, o oră şi jumătate pe zi, cu o medie de 5 zile pe săptămână. Am un program foarte încărcat, iar antrenamentele le fac dimineaţa începând cu ora 6.00.

Care sunt probele dumneavoastră preferate?
Probele preferate sunt şi cele care îţi aduc trofee. Aşadar, crosurile şi probele de pistă de 800 şi 1.500 de metri.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite