Bârlad: Liceeni obligați să plătească „taxă de protecție”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Liceului Pedagogic din Bârlad plătește portarul care asigură paza unității din banii elevilor. Fiecare școlar este obligat să dea, lunar, câte patru lei, pentru a se asigura onorariu firmei de securitate.

La Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahuță" din Bârlad învățământul gratuit este pe bani. Elevii se plâng că sunt forțați de conducerea unității să achite din buzunarul lor leafa paznicului. „Nu mi se pare normal, însă nu putem comenta. Teoretic, ați putea spune că nu ne pot forța, însă sunt multe metode prin care suntem determinați să plătim acești bani. De aceea, eu prefer să plătesc, chiar dacă nu mi se pare normal", ne-a spus, sub protecția anonimatului, un elev de la „Pedagogic".

„Părinții au decis"

Liceul bârlădean are 600 de elevi, iar suma pe care conducerea o adună prin această colectă, într-un an școlar, se ridică la aproape 6.000 de euro. Lună de lună, elevii cotizează cu câte 2.000 de lei, bani cu care este plătită firma de pază „Liga de securitate", susține directoarea unității, Tatiana Bradu. „Propunerea a venit din partea părinţilor. Ei au dorit să angajăm o firmă de pază specializată care să asigure liniştea şi ordinea în liceu. Părinţii ar trebui să fie mai receptivi când vine vorba de siguranţa copiilor lor şi să nu se mai plângă atâta. Cu ce sunt datori ceilalţi părinţi să suporte şi cheltuielile celor care nu vor să plătească? Şi să ştiţi că se cunoaşte. Nimeni nu mai intră care şi cum vrea în şcoală", ne-a spus Tatiana Bradu.

Decizie „binecuvântată" de IȘJ

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui (IȘJ) sunt de acord cu cheta organizată de liceul bârlădean. „Au şi ei un regulament de ordine interioară pe care, probabil, îl respectă. Oricum nu se puteau face angajări pentru personal auxiliar, deoarece posturile în învăţământ sunt blocate", ne-a spus  Mihaela Cososchi, inspectorul şcolar general la IȘJ Vaslui.

Contractul dintre firma de pază „Liga de securitate" și Liceul „Alexandru Vlahuță" este de 1.800 de lei lunar. Din acești bani nu este plătit decât un paznic, care stă de strajă câte 12 ore, la intrarea elevilor. Accesul profesorilor se face prin altă parte, pe bază de cartelă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite