Student român la Londra: „Viitorul în România sună sumbru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Creangă spune că nu şi-ar dori să se stabilească în România
Răzvan Creangă spune că nu şi-ar dori să se stabilească în România

Bârlădeanul Răzvan Creangă (20 de ani) tocmai a terminat primul an de studiu la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Marea Britanie. Tânărul studiază la Facultatea de Informatică şi a povestit pentru „Adevărul de Seară" cum este viaţa de student în capitala Angliei.

Mai puţine ore de teorie şi mai multe de practică, asistenţă permanentă din partea profesorilor şi condiţii de cazare în regim hotelier. Acestea sunt diferenţele de bază identificate de către Răzvan Creangă între viaţa de student din Londra şi cea din alte oraşe ale României.

Tânărul este unul dintre puţinii bârlădeni care studiază în capitala Angliei. El povesteşte că a ales să studieze la o universitate din afara României încă de când era în clasa a XI-a.

Şef de promoţie la cel mai bun liceu din Bârlad

„Avem 13 ore pe săptămână, însă foarte multe proiecte individuale. Stau în cămin, într-un apartament cu cinci camere în care fiecare student are camera sa. Condiţiile sunt ireproşabile", ne-a spus Răzvan Creangă.

Acesta spune că s-a obişnuit foarte repede cu viaţa din Londra, pentru că profesorii îi tratează într-un mod egal pe toţi studenţii, indiferent de ţara din care provin. „Cel mai greu mi-a fost să mă despart de familie. În rest, m-am adaptat destul de repede", mai spune Răzvan.

Tânărul a absolvit anul trecut Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu" din Bârlad, fiind şef de promoţie cu o medie de 9,97. La universitatea din Londra, după primul an de studiu, a obţinut numai note de peste 9.

„Viitorul în România pare sumbru"

Conaţionalii noştri sunt printre cei mai buni elevi de la facultatea sa, mărturiseşte Răzvan. „Noi suntem obişnuiţi din liceu cu materii încărcate cu informaţii multe. De aceea studenţii români care ajung acolo sunt printre cei mai buni, se descurcă foarte bine", ne-a mai spus tânărul.

Pe lângă facultate, bârlădeanul şi-a găsit şi un loc de muncă la o firmă de prestigiu din Marea Britanie, la care lucrează ca web developer. Îşi doreşte să urmeze o carieră în acest domeniu şi nici nu se gândeşte să se stabilească în România după ce va termina studiile.

„Cu toate că salariile în Marea Britanie sunt destul de mari, prefer să-mi dezvolt propria mea afacere. După ce voi termina studiile, fie voi rămâne acolo, fie mă voi stabili în Austria. Viitorul în România sună sumbru de aceea nu mă gândesc să mă stabilesc la noi în ţară", a încheiat Răzvan.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite